Geen afstand Marokkanen-tweet

Hoorzitting PVV-staatssecretaris: ‘Veiligheid ov 100 procent speerpunt’

Chris Jansen, beoogd staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, tijdens de tweede dag van een hoorzitting in de Tweede Kamer waar de kandidaat-bewindspersonen worden ondervraagd door de aanwezige Kamerleden. Foto: ANP REMKO DE WAAL

De aanpak van agressie en geweld in treinen en bussen wordt “100 procent zeker een van de speerpunten” voor aanstaand staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu). Dat zei hij tijdens een hoorzitting waarin de Tweede Kamer kennis kan maken met aspirant-bewindslieden. De PVV’er werd verder door Kamerleden bevraagd over uitspraken die hij en Geert Wilders hebben gedaan over Marokkanen.

Naast veiligheid is ook de verbetering van de bereikbaarheid van de regio een van de prioriteiten van het nieuwe kabinet, zegt Jansen. Zo wordt de aanleg van de Lelylijn doorgezet, de snellere spoorverbinding tussen het noorden en de Randstad. “Als het even kan, beginnen we aan de kant van Groningen.” Ook internationaal treinvervoer en “de aansluiting op internationale HSL-lijnen” moet volgens Jansen prioriteit krijgen.

Op het gebied van milieu, zijn tweede beleidsterrein, ziet Jansen “interessante uitdagingen” voor zich. “Inhoudelijk moet ik me hier nog wel wat meer in verdiepen”, geeft hij toe.

Minder, minder

Een groot deel van het gesprek ging verder over uitspraken van Jansen over Marokkanen. Hij liet weten geen afstand te nemen van een tweet waarin hij acht jaar geleden stelde dat minder Marokkanen gelijkstaat aan minder overlast en criminaliteit. Hij deed die uitspraak in “een andere context” en staat daar nog steeds achter, zegt hij tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Jansen, die jaren gemeenteraadslid is geweest maar nu als gedeputeerde in Flevoland bestuursverantwoordelijkheid draagt, benadrukt dat hij heel veel uitlatingen in het verleden “in een andere hoedanigheid” heeft gedaan. “Als bestuurder zult u mij dit soort dingen niet meer horen zeggen. Als volksvertegenwoordiger sta ik nog steeds 100 procent achter de keuzes die ik gemaakt heb.”

De aanstaande staatssecretaris neemt evenmin afstand van de ‘minder-Marokkanen’-speech uit 2014 waar zijn partijleider Geert Wilders voor is veroordeeld. Hij was destijds al het enige lid van de PVV-fractie in de gemeenteraad van Almere die deze uitspraak niet veroordeelde. Hij gelooft niet dat hij minder goed kan functioneren als hij daar nu niet op terugkomt.

Gesprek

Overigens zal Jansen het naar eigen zeggen niet tolereren als op zijn ministerie zo over Marokkanen wordt gesproken. “Iedereen heeft een veilige werkomgeving nodig”, zegt hij. “Dus op het moment dat dat mij ter ore zou komen, zou ik daar het gesprek over aangaan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group