STAAT VAN HET OV

Het ov mist nog steeds 15 procent van zijn reizigers, maar groeit weer gestaag

Groningen
Waterstoftrein op het station in Groningen. Beeld ter illustratie. Foto: Sander van der Wer / Shutterstockf

Nog maar 85 procent van het aantal reizigers dat in 2019 het openbaar vervoer nam, reisde in 2023 met het ov. Dat blijkt uit het rapport ‘Staat van het openbaar vervoer 2023’ van kennisplatform CROW. Toch neemt het aantal reizigers in het ov sinds 2022 weer gestaag toe.

Het aantal instappende ov-reizigers nam het afgelopen jaar wel met 14 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In de provincie Utrecht was de stijging het grootst: een plus van 17 procent ten opzichte van 2022.

De Vervoerregio Amsterdam zag het ov-gebruik met 16 procent toenemen ten opzichte van 2022 en in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) was dat 15 procent. Overijssel en Zeeland bleven flink achter met een reizigersgroei van slechts 2 procent.

Volgens de cijfers van CROW deed Arriva vorig jaar goede zaken in Groningen. 92 procent van de reizigers die voor de coronacrisis met de regionale trein reisden, stapten in 2023 ook weer op de trein. In de MRDH ging het om 89 procent.

De overige vervoerregio’s in Nederland schommelen qua percentage terugkeerders in het ov tussen de 77 en 87 procent: een gemiddelde van 85 procent ten opzichte van 2019.

Reisafstand

De gemiddelde reisafstand per rit in het regionale ov laat de afgelopen jaren wel een daling zien. In 2016 legden de reizigers gemiddeld 6,69 kilometer per rit af. Vorig jaar was dat gemiddeld 6,50 kilometer per reis.

Op het hoofdrailnet van NS daalt de reisafstand al sinds 2018. In dat jaar was dat nog 47,8 kilometer per treinreis, tegenover 43,9 kilometer in 2023. Het aantal gemiddelde kilometers per bus laat na een daling in 2022 weer een voorzichtige stijging van 4 procent zien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl