91 procent

Onderzoek: bijna alle vrouwen voelen zich onveilig in het ov

Station
Bijna alle vrouwen voelen zich onveilig op het station en in het ov, blijkt uit een onderzoek van Pointer. Foto: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock

Bijna alle vrouwen voelen zich onveilig in het openbaar vervoer en op stations. Dat blijkt uit een enquête van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). 91 procent van de vrouwen die meededen aan het onderzoek voelt zich onveilig op trein-, metro- en busstations. Daarnaast gaf 82 procent aan zich ook onveilig te voelen in de trein, tram, metro en bus.

Vrouwen geven in het onderzoek van Pointer aan zich zo onveilig te voelen in het ov en op de stations, dat ze deze plekken vermijden. Naast het vermijden van deze plekken, geven vrouwen aan vaak voor alternatieve routes te kiezen of hun live-locatie via hun telefoon te delen.

Incidenten

Ruim een derde van de ondervraagde vrouwen gaf aan ook daadwerkelijk een incident te hebben meegemaakt op een plek die zij als onveilig beschouwen, zoals op het station of in de trein. Driekwart van de vrouwen denkt dat hen makkelijk iets kan overkomen op plekken die zij als onveilig benoemen.

Aan het onderzoek deden ruim 7.400 vrouwen mee. Naast het ov zegt 90 procent van de vrouwen zich onveilig te voelen in parken en bossen. Ook uitgaansgelegenheden zoals kroegen en clubs zijn plekken die veel vrouwen soms mijden. 74 procent van de ondervraagden gaf aan zich daar onveilig te voelen.

De resultaten van Pointer komen overeen met de resultaten van onderzoeken door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Uit CBS-cijfers blijkt dat jonge vrouwen zich twee keer zo vaak onveilig voelen in de publieke ruimte als mannen van dezelfde leeftijd. Die angst manifesteert zich vooral op stations en in het ov, concludeert het SCP in achtereenvolgende Emancipatierapportages.

‘Geen apart beleid voor vrouwen’

Sinds 2018 vraagt de OV-Klantenbarometer van CROW-KpVV niet meer naar geslacht of gender. Uit navraag van Pointer aan NS blijkt dat de vervoerder het gender van respondenten wel noteert als hen voor de Stationsbelevingsmonitor wordt gevraagd naar hun ervaring van veiligheid.

Volgens NS wordt er verder geen analyse van de verschillen tussen mannen en vrouwen op onderzoeksresultaten losgelaten. NS stelt tegenover Pointer: “”We willen dat iedereen zich veilig voelt in onze treinen en op onze stations. Wij maken dus geen apart beleid voor mannen, vrouwen en overige groepen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl