GROTE RENOVATIE

Amsterdam Centraal gaat op 29 juni op slot, daarna ‘beperkt treinverkeer’

Amsterdam Centraal
In verband met werkzaamheden rijden er volgende week zaterdag 29 juni de hele dag geen treinen van, naar en via Amsterdam Centraal. Foto: Wut_Moppie / Shutterstock

Station Amsterdam Centraal ondergaat een grootschalige renovatie. In verband met werkzaamheden op het station rijden er op zaterdag 29 juni de hele dag geen treinen van, naar en via Amsterdam Centraal. Een dag later, op zondag 30 juni en op maandag 1 juli, is er volgens NS slechts “beperkt treinverkeer” mogelijk.

De sporen 14 en 15 zijn vanaf 29 juni een jaar lang niet beschikbaar voor treinen. Spoorbeheerder ProRail sluit om die reden vanaf maandag 24 juni ook een groot deel van de oostelijke reizigerstunnel aan de IJ-zijde van het station af.

Wanneer op 29 juni het volledige station sluit en alle sporen buitendienst zijn gesteld, wordt volgens NS meteen gebruik gemaakt van het “slim combineren van werkzaamheden”.

Op zondag 30 juni worden de sporen 1 en 2 weer in gebruik genomen voor treinverkeer. “Dit geldt ook voor de trap vanaf deze sporen direct naar het voorplein”, aldus NS op haar eigen website.

Ondertussen wordt er volgens NS “heel hard doorgewerkt” om de entree van de reizigerstunnel aan de centrumzijde van het station af te bouwen.

Gevolgen treinverkeer

Op zaterdag 29 juni kunnen er de hele dag geen treinen rijden van, naar en via Amsterdam Centraal. Op zondag 30 juni rijden er geen treinen tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp. NS zet een stopbus in om reizigers toch te kunnen vervoeren.

Op zondag 30 juni en maandag 1 juli rijden er de hele dag zeer beperkt treinen tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk, dit heeft vooral gevolgen voor reizigers op het traject Amsterdam Centraal en Schiphol / Zaandam.

Reizigers kunnen gebruikmaken van omreisroutes. “Dit betekent extra overstappen en/of een deel van de reis met bus of metro”, aldus NS. Reizigers moeten volgens NS wel rekening houden met extra reistijd.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl