REST FRIESLAND VOLGT

Qbuzz maakt eerste routeplannen bekend voor Noordwest Friesland

Leeuwarden
De plannen worden de komende maanden per regio gecommuniceerd door Qbuzz en de Noordwest Friese streek was dinsdagavond als eerste aan de beurt. Foto: MyImages / Shutterstock

Qbuzz heeft alvast een tipje van de sluier gelicht over de routeplannen die de vervoerder heeft in de provincie Friesland. In december neemt Qbuzz de concessie over van Arriva, evenals op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Uit de eerste plannen voor Noordwest Friesland, blijkt dat Qbuzz vooral inzet op meer en frequentere buslijnen.

Om te beginnen wil Qbuzz in heel Friesland meer directe bussen inzetten dan Arriva nu doet. Buslijnen worden doorgetrokken zodat ze beter op elkaar aansluiten.

Noordwest Friesland

Vanaf Dronryp, dat ligt in de gemeente Waadhoeke, komt een nieuwe directe buslijn naar de Friese hoofdstad Leeuwarden. Van Minnertsga (eveneens gemeente Waadhoeke) naar Bolsward komt vanaf 15 december, wanneer de concessie voor Qbuzz ingaat, een directe busverbinding.

Qbuzz wil niet alleen inzetten op nieuwe lijnen, maar wil de bussen ook frequenter laten rijden. Zo gaat de bus van Sexbierum naar Oosterbierum op werkdagen eens per halfuur rijden. Ook Beetgum en Beetgumermolen (gemeente Waadhoeke) krijgen een frequente busverbinding, die ook Ingelum aandoet.

Van Minnertsga (Waadhoeke) naar Leeuwarden rijdt in de spits straks elk kwartier een bus. Een nieuwe sneldienst moet Harlingen beter gaan verbinden met de Friese hoofdstad.

4 miljoen voor lokale initiatieven

De buslijnen zijn allemaal slechts een tipje van de sluier, want er volgen volgens Qbuzz nog veel meer wijzigingen maar vooral aanvullingen op de bereikbaarheid van de verschillende dorpen en gemeenten in Noordwest Friesland. De veranderingen voor het busvervoer in de rest van de provincie hoopt Qbuzz binnenkort bekend te maken.

De provincie Friesland maakte dinsdagavond ook bekend om voor de duur van de concessie van Qbuzz (tien jaar) vier miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit geld is bedoeld voor lokale initiatieven, bijvoorbeeld voor een buurtbus op plekken waar de reguliere bus niet kan komen, zoals dorpjes met te smalle straatjes.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl