700.000 EURO

Provincie wil toegankelijkheid Friese bushaltes verbeteren

Een Q-linerbus stopt bij een bushalte in Lemmer, Friesland
Een Q-linerbus stopt bij een bushalte in Lemmer, Friesland Foto: Henk Vrieselaar / Shutterstock

De provincie Friesland wil de toegankelijkheid van bushaltes verbeteren. Samen met gemeenten en belangenorganisaties wordt bekeken welke bushaltes het beste aangepast kunnen worden om ze toegankelijker te maken voor mensen met een fysieke beperking en slechtzienden.

De provincie heeft 700.000 euro van het Rijk ontvangen om bushaltes te verbeteren. Daarnaast is nog 1,1 miljoen euro toegezegd om reisassistentie mogelijk te maken op stations waar alleen treinen van Arriva stoppen.

In Friesland is 76 procent van de bushaltes niet of niet geheel toegankelijk voor mensen met een beperking. Het gaat om 2036 van de 2699 bushaltes in de provincie, staat in het plan van de provincie.

Friesland wil in 2040 het openbaar vervoer volledig toegankelijk hebben gemaakt. Dat lukt volgens de provincie alleen als er meer geld beschikbaar komt vanuit het Rijk.

“Hoe wij de bushaltes gaan aanpassen, moeten we nog bepalen”, aldus gedeputeerde Matthijs de Vries (ChristenUnie). Ook moet nog worden bepaald welke bushaltes het beste aangepast kunnen worden. Dat hangt onder meer af van wat gemeenten zeggen.

De Vries zei dat de provincie graag meer geld had gewild, “maar we gaan nu eerst hiermee aan de slag”.

Auteur: Mobiliteit.nl / ANP