7X PER DAG

NS en DB hopen met nieuwe ICE’s op minder storingen tussen Amsterdam en Frankfurt

ICE
DB heeft in samenwerking met NS nieuwe ICE-treinen in gebruik genomen. NS

De Duitse vervoerder Deutsche Bahn (DB) en NS hebben zaterdag nieuwe ICE-treinen tussen in gebruik genomen. De nieuwe treinen die rijden tussen Amsterdam en Frankfurt moeten minder storingsgevoelig zijn, vooral op warme dagen. Volgens NS zijn de nieuwe treinen in technisch opzicht en qua comfort “sterk verbeterd” ten opzichte van de oudere ICE’s.

NS zegt in een verklaring op de website “enorm te hebben uitgekeken” naar de nieuwe ICE neo3, zoals de trein voluit heet. De voorgangers van ICE waren twintig jaar in sinds en vertoonden steeds vaker kuren, zoals storingen op uitzonderlijk warme dagen. DB en NS hopen dat dit met de nieuwe treinvloot niet meer voorkomt.

De ICE rijdt zeven keer per dag vanaf Amsterdam Centraal, via Utrecht en Arnhem, naar Keulen en Frankfurt. In het nieuwe ontwerp van de treinen is er meer plek voor de bagage van reizigers. Ook zijn alle stoelen uitgerust met een tablethouder en een stopcontact.

ICE
De nieuwe ICE-treinen zijn toegankelijker voor reizigers die minder mobiel zijn.

Toegankelijker

Mensen met een beperking kunnen volgens NS gemakkelijker reizen door toevoegingen, zoals een rolstoellift. De speciale ramen in de nieuwe ICE’s houden fel zonlicht tegen, zonder dat het signaal van mobiele telefoons stoort. Dat was in de vorige treinen van ICE soms nog een heikel punt.

De ICE-treinen hebben 439 zitplaatsen waarvan 340 in de tweede klas en 99 in de eerste klas. NS meldt tot slot dat er de afgelopen tijd 54 machinisten en 82 treinmanagers van NS zijn opgeleid in Keulen om met de nieuwe treinen te werken. Dat opleidingstraject gebeurde in samenwerking met DB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: NS / Mobiliteit.nl

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl