HALVERING

Actieplan Sociale Veiligheid ziet sterke daling van busincidenten in Almere

allGo
Het aantal incidenten in de bus is in Almere flink afgenomen. Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock

Het aantal (gewelds)incidenten dat in de bus plaatsvindt in Almere is, in tegenstelling tot de landelijke trend, flink gedaald. Waar het in 2022 nog ging om 164 incidenten, noteert Actieplan Sociale Veiligheid Stad- en Streekvervoer Almere 55 incidenten in 2023. Vervoerder allGo denkt dat de daling te danken is aan het actieplan van de gemeente, dat enkele jaren geleden werd ingevoerd.

Het aantal busincidenten met zowel reizigers als personeel nam vorig jaar in z’n geheel af. Het aantal incidenten waar bedreiging en vandalisme onder vallen, beleefde met 13 meldingen in 2022 naar 6 meldingen in 2023, zelfs een halvering.

Het aantal meldingen van overlast in de bus daalde zelfs nog sterker. In 2022 was er nog melding van 137 incidenten, maar in 2022 noteerde het Actieplan Sociale Veiligheid Stad- en Streekvervoer Almere nog ‘maar’ 41 wanordelijkheden.

Het aantal meldingen dat betrekking heeft op lichte overtredingen, zoals het niet naleven van de huisregels, ging van 14 naar 8.

Actieplan

De Almeerse vervoerder allGo, die rijdt onder de vlag van Keolis, denkt dat de afname van het aantal incidenten in de bus te maken heeft met het Actieplan Sociale Veiligheid van de gemeente Almere, dat enkele jaren geleden is ingevoerd.

Het Actieplan Sociale Veiligheid houdt in dat zwartreizigers harder worden aangepakt. Het gaat dan voornamelijk om lik-op-stukbeleid waarbij ook gebruik wordt gemaakt van boa’s in burger die overtredingen monitoren en waar nodig ingrijpen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl