ALLES RIJDT WEER

Omgevallen bomen door storm ontregelen spoorverkeer: metro’s en treinen geëvacueerd

Metro-ongeval Waalhaven
Twee metro's zijn bij Rotterdam Waalhaven tegen een omgevallen boom aangereden. MediaTV

Omgevallen bomen als gevolg van de storm die maandag over Nederland trok, hebben het metroverkeer in Rotterdam flink ontregeld. Elders in het land zorgden omgevallen bomen voor vertraging op het spoor van het treinverkeer, zoals tussen Amsterdam en Duivendrecht. Inmiddels rijden de metro’s in Rotterdam en de treinen rondom Amsterdam weer volgens dienstregeling.

In Rotterdam botsten twee metro’s op een boom die nabij Waalhaven op het metrospoor was gevallen. Zo’n 350 passagiers uit beide voertuigen moesten worden geëvacueerd. Volgens getuigen ging er voor de botsing een “enorm geraas” aan vooraf.

Metrolijn D (Rotterdam Centraal – Spijkenisse De Akkers) was daarna in beide richtingen de hele avond gestremd. Daardoor was er geen metroverkeer mogelijk tussen station Slinge in Rotterdam en Rhoon, gelegen in de gemeente Albrandswaard. Het metroverkeer kon dinsdagochtend weer worden hervat.

Bomen vallen op bovenleidingen

Op het traject tussen Amsterdam Centraal en Duivendrecht was maandagavond urenlang geen treinverkeer mogelijk. Het treinverkeer op het traject lag daar stil nadat een boom was omgewaaid en de bovenleiding had beschadigd.

Nadat reizigers door de hulpdiensten waren geëvacueerd, kon spoorbeheerder ProRail de boom van het spoor verwijderen en de schade aan de bovenleiding herstellen.

Ook op het traject tussen Gorinchem en Leerdam kwam een boom op de bovenleiding terecht. Daardoor konden op dat traject ook enige tijd geen treinen rijden. Eveneens door een defecte bovenleiding was er een tijdlang geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Eindhoven.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl