VANAF 6 JULI 2025

Qbuzz voert busvervoer Groningen en Drenthe fors op

Qbuzz Groningen
Qbuzz gaat vanaf 6 juli 2025 meer bussen rijden in Groningen en Drenthe. Foto: Ralph Rozema / Shutterstock

Qbuzz gaat volgend jaar veel meer bussen laten rijden in Groningen en Drenthe. Dit doet het busbedrijf omdat het aantal reizigers steeds meer toeneemt, vooral in de weekenden. Het OV-bureau Groningen Drenthe wil twee miljoen euro in de concessie investeren om de uitbreiding van de dienstregeling mogelijk te maken.

“Hoewel de grootste toename zichtbaar is in het weekend, zien we op werkdagen het gebruik ook toenemen”, constateert OV-bureau Groningen Drenthe.” In de nieuwe dienstregeling spelen we hierop in”, aldus de vervoerregio van de twee noordelijke provincies.

Voorbeelden zijn het op zaterdag vaker rijden van Q-link lijn 1 (Reitdiep – Zernike – Selwerd – Centrum – Hoofdstation), op werkdagen lijn 36 (Oldehove – Winsum) met een grote bus te rijden en in het weekend het eerder starten van lijn 32 (Meppel – Ruinen – Hoogeveen). Daarnaast past Qbuzz rondom Delfzijl en Winschoten de bustijden aan om beter aan te sluiten op de gewijzigde treintijden.

Investeren

Om de huidige groei in het gebruik van het openbaar vervoer te faciliteren en de doorgroei te bekostigen, wil OV-bureau Groningen Drenthe twee miljoen euro investeren in het busvervoer. Met de investering wil de vervoerregio de bus naar Roden, Leek en Groningen-stad vaker laten rijden in de spits op werkdagen.

Een avond en weekendlijndienst tussen Veendam, Meeden en Zuidbroek wordt ook van de investering bekostigd. Daarnaast zegt het OV-bureau Groningen Drenthe de bediening van Bourtange in de weekeinden en in de zomermaanden te willen verbeteren. Lijn 24 (Assen – Borger – Stadskanaal) gaat ook op zondag overdag rijden en een spitssneldienst Emmen – Hoogeveen maakt de nieuwe dienstregeling af.

Eind september moet duidelijk worden of alle plannen van de vervoerregio Groningen Drenthe en Qbuzz haalbaar zijn. Daarnaast ondergaat Station Groningen een grootschalige verbouwing. Arriva gaat vanaf 6 juli 2025 een nieuwe dienstregeling rijden. De bussen van Qbuzz worden daarop afgesteld.

In Groningen vinden van 17 mei tot en met 6 juli 2025 werkzaamheden plaats aan het spoor. Als de werkzaamheden klaar zijn, gaat de nieuwe dienstregeling van Arriva in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl