TARIEVENVISIE 2024

Noord-Holland wil korting voor jongeren in het ov en frequente reizigers belonen

Een bus in de Noord-Hollandse stad Haarlem. Beeld ter illustratie. Foto: Nick_Nick / Shutterstock

De provincie Noord-Holland wil dat jongeren makkelijker en betaalbaarder kunnen reizen met het openbaar vervoer. Als het aan de provincie ligt, krijgen jongeren korting in het ov of reizen ze zelfs helemaal gratis. Frequente gebruikers van het ov moeten volgens de provincie worden beloond met kortingen. De provincie heeft deze plannen gedeeld in het conceptplan Tarievenvisie OV 2024.

Of de plannen van de provincie Noord-Holland ook in de praktijk zullen worden toegepast, moet nog blijken. De komende weken gaat de provincie daarover in gesprek met reizigersorganisatie ROCOV en de Vervoerregio Amsterdam. De definitieve tarievenvisie wordt na de zomer vastgesteld.

Kortingen

Als kinderen, jongeren en studenten al vroeg en voordelig kunnen kennismaken met het ov, wordt dit zo gewoon dat ze er op latere leeftijd mee doorgaan, hoopt de provincie.

In het conceptplan van de provincie staat ook dat ze vaste reizigers willen belonen met kortingen. Deze kortingen moeten vervolgens hoger worden als er meer gereisd wordt. De provincie wil verder een inkomensafhankelijke korting invoeren, maar zegt daarvoor wel de hulp van gemeenten nodig te hebben.

Voor korte afstanden geeft de provincie in het conceptplan de voorkeur aan lopen of fietsen. Om dit te stimuleren geldt een minimumtarief voor de eerste drie kilometer. Reizen die langer zijn worden goedkoper, als het aan de provincie ligt.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

OV-chip
Als het aan de provincie Noord-Holland ligt, reizen studenten, minima en frequente ov-gebruikers straks met flinke kortingen.

Landelijke tarievenkader

De provincie Noord-Holland is de opdrachtgever van het regionale busvervoer in grote delen van Noord-Holland. Vanuit die rol werkt de provincie samen met de vervoerder aan het het openbaar vervoer. De opbrengsten van de vervoerder worden voor de helft door de provincie betaald. De andere helft komt van de reizigers.

De provincie geeft in het conceptplan kaders mee aan de vervoerder hoe de tarieven berekend en hoe de kortingen verdeeld moeten worden. “Een deel van de keuzes die de provincie in haar visie maakt, worden naar verwachting ook in het Landelijk Tarievenkader voor bus, tram en metro gemaakt”, schrijft de provincie op haar website.

Het tarievenkader wordt na de zomerperiode vastgesteld door alle provincies en vervoerregio’s in Nederland. De kortingen in het Landelijk Tarievenkader moeten door de provincie worden overgenomen en vervolgens aangevuld met eigen producten en kortingen op basis van deze provinciale visie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Provincie Noord-Holland / Mobiliteit.nl

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl