10 KEER DUURDER

Rover wil ’torenhoge ticketprijzen’ Friese Waddenveren omlaag: ‘Heeft levensaderfunctie’

Friese Waddenveren
Rover wil dat de prijzen voor de Friese Waddenveren omlaag gaan. Bron: Steve Photography / Shutterstock

Reizigersvereniging Rover wil dat de kosten van de veerdiensten naar de Waddeneilanden omlaag gaan. In een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt Rover om hier voor de volgende contractperiode iets aan te doen. Ook wil Rover dat de ov-studentenkaart voortaan op de veerponten wordt geaccepteerd en dat kinderen gratis kunnen meereizen.

Rover vroeg reizigers wat er moet worden verbeterd als per 2029 de nieuwe contracten voor de veerdiensten naar de Friese Waddeneilanden ingaan. Veelgehoorde feedback ging over de – volgens veel mensen – hoge kosten van de veerdiensten.

“Voetgangers die naar de Friese Waddeneilanden reizen betalen tot meer dan tien keer zo veel dan reizigers naar Texel, en de sneldiensten zijn nog eens bijna twee keer zo duur”, zegt Rover-directeur Freek Bos in een reactie op de website van de reizigersvereniging.

Volgens Bos vervullen de veerdiensten naar de Waddeneilanden een “levensaderfunctie”, die wel voor iedereen betaalbaar moet zijn. “Reizigers hebben tenslotte nauwelijks een alternatief”, vult Bos aan.

Prijsplafond

Rover wil ook dat de ov-studentenkaart wordt opgenomen in het nieuwe contract, maar liefst nog eerder. Daarnaast vraagt Rover zich af waarom kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar niet gratis mogen meereizen met de veerdiensten.

Een prijsplafond voor parkeerkosten op het vasteland behoort ook tot de wensen van Rover. “Nu is het wegens de hoge parkeerkosten vaak aantrekkelijker om de auto mee te nemen naar het eiland, terwijl de eilanden graag autoluw willen zijn”, aldus Rover.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl