Eind augustus

‘Ingrijpende werkzaamheden’ op Utrecht Centraal gepland

Foto: Utrecht Centraal
Door de werkzaamheden is het station tien dagen dicht. Foto: Shutterstock, Marcel Rommens.

ProRail kondigt ‘ingrijpende werkzaamheden’ aan bij station Utrecht Centraal. Van vrijdag 30 augustus tot maandag 9 september wordt er gewerkt om het spoorknooppunt aan te passen aan de aanhoudende reizigersgroei. Aannemer BAM Infra Nederland gaat de werkzaamheden uitvoeren.

Hoewel er de afgelopen jaren al verschillende aanpassingen zijn gedaan op Utrecht Centraal, zoals het verbreden van meerdere perrons, moet er volgens ProRail nog meer gebeuren om de veiligheid en efficiëntie van enkele perrons te waarborgen. Perron 3, langs spoor 5, blijft namelijk een knelpunt. Dit spoor speelt een cruciale rol in de verbinding tussen Arnhem-Nijmegen en Amsterdam-Schiphol, twee routes die intensief worden gebruikt.

“Door de beperkte breedte van dit perron is er tijdens de spits crowdcontrol nodig om de reizigers gelijk te verdelen over het perron”, vertelt Matthijs Baurichter, projectmanager bij ProRail. “De drukte vindt vooral plaats onder de stationshal, waar het perron smal is. Daarom wordt dit perron aan de kant van spoor 5 verbreed.”

Flinke uitdaging

“De beschikbare tijd en de volgorde van de bouwstappen vormen samen een uitdagende puzzel”, legt bouwmanager Erwin de Boer uit. “Spoor 5 moet verlegd worden, wat een verkorting van spoor 4 aan de zuidzijde tot gevolg heeft. Tegelijkertijd wordt perron 2 langs de sporen 3 en 4 aan de noordzijde uitgebreid, waardoor de functionaliteit van spoor 4 behouden blijft en spoor 3 meer ruimte krijgt voor reizigers.”

Tekst gaat verder na afbeelding

Plannen Utrecht Centraal
ProRail deelt een schema van de geplande aanpassingen, met een verbreed perron 3 en een verlengd perron 2 (ProRail)

Om de werkzaamheden te ondersteunen wordt er een zogenaamd ketenpark ingericht aan de Dichtersbaan. Deze voorzieningen zijn belangrijk om de werkzaamheden vlot te kunnen uitvoeren. ProRail laat weten dat de klus gevolgen zal hebben voor het treinverkeer, maar kan nog niet zeggen wat die precies zullen zijn. Reizigers moeten rekening houden met minder treinen en vervangend busvervoer. De werkzaamheden vallen volgens de vastgestelde planning niet samen met de megaklus op Amersfoort.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: SpoorPro.nl