'TE GROOT RISICO'

Concessiehonger EBS heeft volgens provinciebestuurder geleid tot uitgeklede dienstregeling

Beeld: EBS-bussen in Zwolle
EBS-bussen in Zwolle, Overijssel. Shutterstock, Bjoern Wylezich

EBS heeft, met het bieden op de concessies voor het openbaar vervoer op de Veluwe, Overijssel en Flevoland, teveel risico genomen. Dat zegt de Gelderse gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de SGP. EBS heeft tijdens zijn concessiehonger beloftes gedaan die het niet waar kan maken. Dat zou zich in de praktijk hebben vertaald naar een uitgeklede dienstregeling.

Eind 2022 nam EBS het busvervoer over van Keolis, waarna de problemen zich eigenlijk direct opstapelden. Eerst ging het mis met de bussen van Chinese makelij, waar van alles aan mankeerde. Zeventig procent van de bussen had een afwijking naar rechts en in negentig procent van de bussen stond de chauffeursstoel in een verkeerde positie.

“Je neemt een risico als ondernemer en zij hebben een te groot risico genomen, dat is duidelijk”, zegt provinciebestuurder Ruitenberg in een uitzending van In Het Vizier van de Jager van Omroep Gelderland, dat in het teken stond van de recente problemen bij het busvervoer.

EBS heeft nog altijd te maken met personeelstekorten en daardoor ook met uitval van diensten en buslijnen. In overleg met de provincie Gelderland besloot EBS om vanaf halverwege april de dienstregeling af te schalen in de regio’s Flevoland, Midden-Overijssel en Veluwe Noord.

Op de Veluwe rijden nu acht procent minder bussen. Ruitenberg wijst erop dat dat stukken minder is dan afgesproken bij de deal met de provincies.

Doen meer dan voorganger

Ruitenberg staat achter de keuze om de dienstregeling tot december af te schalen, ondanks de eerdere belofte van EBS dat de vervoerder juist veel meer ritten zou gaan rijden als voorganger Keolis. “Ze doen nog steeds meer dan de vorige vervoerder”, nuanceert Ruitenberg zijn eerdere kritiek.

De provincie wil dat EBS vanaf december weer volgens de volledige eerder afgesproken dienstregeling rijdt. In een reactie op de kritiek van provinciebestuurder Ruitenberg zegt EBS tegenover de Gelderse omroep dat het “niet wegloopt voor ondernemersrisico, maar de omstandigheden echt anders bleken te zijn dan van tevoren mocht worden aangenomen”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl