Geen Nederlands

Kogel door de kerk: vier Kroatische chauffeurs achter het stuur bij Arriva

Arriva Limburg
Arriva en de provincie Limburg willen experimenteren met Kroatische buschauffeurs om rituitval te voorkomen. Joop Hoek / Shutterstock

De provincie Limburg gaat akkoord met een plan van vervoerder Arriva voor het tijdelijk inzetten van buschauffeurs die geen Nederlands spreken. Normaal moeten buschauffeurs de Nederlandse taal beheersen, maar Gedeputeerde Staten geeft toestemming om hiervan af te wijken. Daardoor kunnen vier Kroatische buschauffeurs aan de slag bij de vervoerder.

Arriva wil in Limburg vier Kroatische chauffeurs laten rijden die geen Nederlands, maar wel Engels spreken. Reden is het personeelstekort, waardoor bussen uitvallen. In het zogeheten programma van eisen van de provincie staat dat personeel dat in contact komt met reizigers Nederlands moeten kunnen verstaan en spreken. Limburg maakte begin deze maand al bekend waarschijnlijk in te willen stemmen met het voorstel van Arriva om hier tijdelijk van af te wijken en heeft dat nu dan ook echt besloten.

“Met de inzet van de Kroatische chauffeurs verwacht Arriva op korte termijn verbeteringen te kunnen realiseren in de betrouwbaarheid van het Limburgse openbaar vervoer”, laat het college weten. Volgens de vervoerder volgen momenteel ruim vijftig mensen de opleiding tot buschauffeur. Arriva verwacht dat deze mensen over drie maanden het rijbewijs hebben waarmee ze aan de slag kunnen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie OVPro / ANP