Volledige dekking

Zeeland blijft ‘onmisbare’ buurtbussen subsidiëren

Busje van Connexxion in Zeeland. Foto ter illustratie. Shutterstock, Bjoern Wylezich

De provincie Zeeland trekt dit jaar bijna 117.000 euro uit voor de buurtbus. De buurtbusverenigingen zijn onmisbaar voor “​​een volledige dekking van het openbaar vervoer in de dorpskernen”, schrijft gedeputeerde Harry van der Maas aan de Provinciale Staten.

De Zeeuwse buurtbusverenigingen draaien volledig op vrijwilligers. De buurtbussen worden door Connexxion beschikbaar gesteld en onderhouden. De provincie Zeeland financiert de reiskosten van de vrijwilligers en de administratieve kosten die de Buurtbusverenigingen maken. Dit bedraagt per jaar 3.000 euro per buurtbus en 100 euro per vrijwilliger, blijkt uit de beslisnota van de Gedeputeerde Staten.

“De buurtbussen dragen bij aan het provinciale openbaar vervoerbeleid dat een volledige dekking van het openbaar vervoer in de dorpskernen nastreeft”, schrijft Van der Maas. Op een aantal trajecten in bijvoorbeeld Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen is door het geringe aantal passagiers geen rendabel openbaar vervoer mogelijk.

Connexxion is tot 2025 concessiehouder in Zeeland. De aanbesteding voor de periode daarna liep eerder uit op een mislukking. De provincie en Connexxion spraken afgelopen najaar af dat de huidige concessie met twee jaar verlengd zou moeten worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group