MAN Truck & Bus SE

Zelfrijdende bus gaat lijndiensten verzorgen in München

MAN Lions City E tijdens een presentatie.
MAN Lions City E tijdens een presentatie. Foto: MAN-bus.

De volledig elektrische stadsbus MAN Lion’s City E gaat vanaf 2025 autonoom rijden op busroute 144 door het Olympiapark, een toeristische en recreatieve route in München. Exploitant Stadtwerke München (SWM) en busfabrikant MAN Truck en Buses SE zetten een belangrijke stap in geautomatiseerd openbaar vervoer.

De praktijktest van de eerste geautomatiseerde stadsbus van MAN, begeleid door een veiligheidschauffeur, is onderdeel van het MINGA-project. Dit project, geïnitieerd door de stad München, heeft tot doel om geautomatiseerde voertuigen te integreren in het bestaande mobiliteitsecosysteem van de stad. Naast de stad München, MAN Truck en Buses SE zijn de Universiteit van Stuttgart, Ebusco Deutschland en Yunex Traffic bij het project betrokken.

Miljoenen

Naast het verminderen van de behoefte aan personeel, biedt geautomatiseerd openbaar vervoer aanzienlijke kostenbesparingen, aldus MAN. Het MINGA-project is gefinancierd vanuit het Duitse federale ministerie van digitale zaken en vervoer (BMDV). In totaal stelt het ministerie ongeveer 13 miljoen euro beschikbaar to december 2025.

OV Congres ’23

Jana Kirchen is namens MAN Truck en Bus SE uit München specialist op gebied van autonomous driving. Op het aankomende OV Congres ’23 op 15 november in de Jaarbeurs in Utrecht spreekt Kirchen over dit intrigerende onderwerp. Meld u hier aan voor het congres!

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer