Code oranje

Storm Ciarán dwingt NS tot aanpassingen: treinen naar Zeeland losgekoppeld

Station Roosendaal
Foto: Extra overstap voor reizigers op station Roosendaal door storm. Foto ter illustratie. Drew McArthur

Door de verwachte storm heeft de NS besloten het treinverkeer in Zeeland los te koppelen van de rest van het land op donderdag. Het zwaartepunt van de storm wordt namelijk in Zuidwest-Nederland verwacht. Reizigers die Zeeland in- en uitreizen, moeten daarom in Roosendaal overstappen.

Treinen in het zuidwesten zullen op donderdag pendelen tussen Vlissingen en Roosendaal, en tussen Roosendaal en de Randstad. NS benadrukt dat reizigers tussen Zeeland en de rest van Nederland daardoor een extra overstap zullen hebben. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat eventuele storingen in het Zeeuwse traject direct gevolgen hebben voor het overige treinverkeer.

Onverwacht uitvallen

Hoewel de NS geen grote wijzigingen in de landelijke dienstregeling doorvoert, waarschuwt het bedrijf wel dat de weersverwachting onzeker is. Hierdoor kunnen treinen onverwacht uitvallen of vertraging oplopen, bijvoorbeeld door omgewaaide bomen.

Extra materieel

ProRail gaat donderdag extra sleepvoertuigen en personeel op het spoor inzetten vanwege storm Ciarán. ProRail zet een extra wegsleeplocomotief in voor als treinen door het slechte weer stranden op het spoor. Ook heeft het zogeheten Unimogs tot zijn beschikking. Dat zijn een soort kleine vrachtwagens die op het spoor kunnen rijden om treinen weg te slepen.

De Unimogs kunnen pas sinds 1 oktober gebruikt worden, omdat er een speciale training nodig is om de voertuigen te besturen. Een woordvoerder zegt dat ProRail ook genoeg bestuurders klaar heeft staan voor donderdag. Ook wordt er op een aantal plekken extra personeel ingezet om eventuele storingen af te handelen.
Vooralsnog lijkt de verwachte storm geen invloed te hebben op de dienstregeling, laat de NS weten.

Een woordvoerder zegt dat de spoorwegmaatschappij de weersverwachting “nauwlettend” in de gaten houdt. De NS raadt reizigers wel aan om regelmatig de reisplanner te raadplegen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP