Basisbeurs

OV-NL: ‘Minder vergoeding, minder ov voor studenten’

Student ov
Foto: minder ov voor studenten. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstoc/Gutesa

Openbaarvervoerbedrijven uiten bezorgdheid over onvoldoende financiering van de overheid voor het vervoer van studenten. Ze geven aan dat ze “niet anders kunnen dan hun dienstenaanbod aanzienlijk verminderen”, vooral op routes waar veel studenten gebruik van maken. Dat stelt OV-NL, de overkoepelende organisatie van het openbaar vervoer.

Volgens OV-NL maken studenten vaker gebruik van het openbaar vervoer dan de berekeningen waarop de overheid de vergoeding baseert. De organisatie schrijft dit toe aan een tekort aan studentenkamers en aan de herinvoering van de basisbeurs. “Dit resulteert in een domino-effect: minder vergoeding leidt tot minder openbaar vervoer voor studenten,” aldus de organisatie.

Het kabinet streeft naar een verlaging van de vergoeding voor het vervoer van studenten met 25 procent, wat neerkomt op een totale vermindering van 260 miljoen euro voor de vervoerders. De openbaarvervoerbedrijven dringen er bij onderwijsminister Robbert Dijkgraaf op aan om uiterlijk vrijdag een beslissing te nemen over het opschorten van de aanpassing van de vergoeding.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP