OVPay

Spookbetalingen in ov door reizen met pinpas

OVpay Gooi en Vechtstreek (foto: Transdev)
Persbericht Transdev Transdev

Sinds eind vorige maand is het overal op het spoor mogelijk met je pinpas of mobiele telefoon te reizen. De nieuwe betaalmethode heeft echter een nadeel: onoplettende reizigers kunnen ineens 20 euro van hun rekening zien verdwijnen. Dat meldt BNR.

De mogelijkheid tot contactloos betalen wordt sinds maart 2021 geleidelijk uitgerold in het land om reizen met het openbaar vervoer laagdrempeliger te maken. Het systeem, merknaam OVPay, kent echter ook nog kinderziektes. Wie met zijn of haar telefoon per ongeluk in de buurt van de check-in-paal komt moet twintig euro betalen.

Het systeem registreert dan namelijk een check-in op de betaalpas zonder dat er wordt uitgecheckt. De NS brengt vervolgens het zogenaamde ‘correctietarief’ in rekening. Dit probleem speelt vooral bij Androidtelefoons waarop Google Pay geladen is. Deze app vraagt niet altijd om bevestiging van een betaling.

Volgens een woordvoerder van OVPay heeft de introductie van het systeem geleid tot een ‘een toename in absolute zin’ van foutief afgeschreven reiskosten.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP

3 reacties op “Spookbetalingen in ov door reizen met pinpas”

Marianne Van Der Heijden|26.08.23|14:17

Dat terug betalen bij de spookbetalingen hoop ik dat dat ook gebeurd.
Ik heb het nooit terug gekregen bij vergeten uit te checken.
Na vele telefoontjes en email verkeer en beloftes door de NS voor terug betaling.
Ik wacht nog steeds NS !!!!

Evert van den Burg|25.08.23|20:54

Dit was bij de start al bekend. Uitschakelen van je telefoon en/of alleen je pas aanbieden staat op de cico paal/poortje genoemd. Ook in de media direct aangegeven. Is dus geen nieuws, maar bangmakerij. Kunnen mensen aantonen in het OV dat er dubbel betaald is krijgen ze gewoon dat geld terug. Kort daarop is ook een update gekomen om de NFC functie te onderdrukken om 1 betaalpas chipkaart te herkennen.

Rudolf Fabrie|25.08.23|15:33

Een bericht van maanden geleden.