Gezichtsherkenning

Biometrisch inchecken bij Eurostar in Londen

De Koninklijke Marechaussee doet samen met de Britse Border Force een paspoortcontrole op Amsterdam Centraal. Foto: Ministerie van Defensie.

Eurostar Group kondigt SmartCheck aan, een contactloos inchecksysteem met biometrische gezichtsherkenning. Het systeem, geleverd door iProov, is bedoeld om Eurostar’s Business Premier-reizigers en Carte Blanche-klanten een snellere incheckervaring te bieden, door slechts één paspoortcontrole te ondergaan in plaats van twee.

Om van SmartCheck gebruik te maken, moeten passagiers met een Business Premier-ticket of een Carte Blanche-kaart de SmartCheck iProov me-app downloaden in de app-store op hun telefoon. Voor aanvang van de reis moeten ze hun identiteitsdocumenten scannen en hun gezicht en ticket verifiëren met de app. Hierdoor kunnen passagiers sneller inchecken via de speciale SmartCheck-gang, die de bestaande incheckprocedures aan de gates vervangt. Het biometrisch inchecken kan vanaf dinsdag 18 juli 2023. Het systeem werd tussen december 2021 en april 2022 uitvoerig getest.

“We willen zorgen dat onze passagiers makkelijk en snel kunnen inchecken. Daarom blijven we ook steeds zoeken naar oplossingen om de capaciteit in onze stations te verhogen en passagiersstromen te verbeteren”, aldus Gwendoline Cazenave, CEO van Eurostar Group.

Veiligheid

“De uitrol van SmartCheck bij Eurostars check-in van Business Premier in London St Pancras International is van groot belang, omdat het aantoont hoe biometrische gezichtstechnologie kan worden gebruikt om grenscontroles op een slimmere en efficiëntere manier te organiseren. Het is een technologie waar zowel organisaties als passagiers baat bij hebben”, vult Andrew Bud, oprichter en CEO van iProov aan. “Door het creëren van een biometrische gang halen we de veiligheidscontroles weg van het station, besparen we kostbare tijd en ruimte aan de grens en stroomlijnen we het instapproces naar een procedure die sneller, handiger en veiliger is. Tegelijk zorgt het systeem voor minder druk en stress bij de passagiers zelf”, vervolgt hij.

Privacy

Eurostar werkt ook samen met Entrust om de identiteitscontrole en gegevensbeheer te waarborgen. “De introductie van biometrische gezichtsherkenningstechnologie in een openbaar vervoerssysteem is een belangrijke stap, maar het is cruciaal dat Eurostar en iProov transparant zijn over de privacyaspecten en de beveiligingsmaatregelen die zijn getroffen om de gegevens van hun klanten te beschermen. Het waarborgen van de privacy en veiligheid van passagiers moet altijd een prioriteit zijn bij de implementatie van nieuwe technologieën in het reisproces.”

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer