Tekort

Extra OV-fietsen moeten voorkomen dat NS-reiziger misgrijpt

OV-fietsen in Nederland
Foto: OV-fietsen EnriqueDCorral

Reizigers grijpen steeds vaker mis als zij bij aankomst op een NS-station een OV-fiets willen pakken. Op de drukke reisdagen dinsdag en donderdag, zou op Utrecht Centraal ’s ochtends geen deelfiets meer te krijgen zijn. Dat erkent de NS tegenover het Nederlands Dagblad.

Ook de Fietsersbond herkent het tekort. Het speelt in elk geval in de vier grote steden, zegt Wim Bot van de bond. “Ik zag gisteren op social media een foto voorbijkomen van de grote fietsenstalling in Amsterdam-Centraal, die helemaal leeg was. Alle achthonderd fietsen waren weg.”

Maar niet alleen in de grote steden en tijdens de ochtendspits is het gebrek aan OV-fietsen een probleem, wijst een steekproef uit. Zo waren op dinsdag om 13.30 uur maar zes van de 330 fietsen beschikbaar bij station Zwolle en maar zeven van de 419 op station Nijmegen.

Extra bestellingen

De NS is zich bewust van het tekort aan OV-fietsen. Volgens een woordvoerder valt dit onder meer te verklaren door het feit dat mensen er na corona weer veel op uitgaan en de fiets weten te vinden. Zo ook de OV-fiets. “Met name als het mooi weer is, is de vraag simpelweg groter dan het aanbod op bepaalde stations.”

Extra fietsen moeten gaan zorgen voor een betere balans tussen vraag en aanbod. “Er is een bestelling gedaan om meer fietsen beschikbaar te stellen en zoveel mogelijk te voorkomen dat reizigers misgrijpen.”

Recordweek

Verspreid over driehonderd locaties zijn er 21.500 blauw-gele huurfietsen beschikbaar. De deelfietsen zijn steeds populairder. Zo was de eerste week van juni een recordweek voor de OV-fiets. Het aantal ritten steeg met 37 procent vergeleken met dezelfde week vorig jaar.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Merijn van Merrienboer