Storm Poly

GVB legt bijna al het openbaar vervoer stil, alleen veerponten en Noord/Zuidlijn in gebruik

Tram van GVB rijdt richting het Centraal Station van Amsterdam. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

De GVB heeft besloten bussen, metro’s en trams voorlopig niet te laten rijden vanwege de extreme weersomstandigheden die storm Poly veroorzaakt. “Er vliegt te veel rond, het is niet langer verantwoord”, laat een woordvoerder weten. 

Bijna alle metro’s in Amsterdam zijn stilgelegd in verband met de extreme weersomstandigheden. Metrolijnen 50, 51, 53 en 54 liggen stil. Alleen lijn 52, de Noord/Zuidlijn, rijdt wel, maar met vertraging. “Door een zware storm is het niet verantwoord verder te rijden met bus, metro en tram. Naar verwachting hopen wij rond 12.00 uur het tram- bus- en metroverkeer weer te kunnen starten”, aldus het GVB. Reizigers wordt gevraagd de website in de gaten te houden voor de laatste reisinformatie.

Eerder werd al een aantal trams stilgezet, omdat er takken op de bovenleidingen lagen, waardoor er geen stroom meer was. Passagiers in de trams en bussen krijgen de mogelijkheid om uit te stappen. “Als dat veilig is. Maar we kunnen ze niet ergens afzetten helaas”, aldus de woordvoerder.

Vervoersbedrijven

Meerdere vervoersbedrijven hebben vanwege de storm het busverkeer stilgelegd. Arriva, Connexxion, Keolis en EBS melden dat ze sinds woensdagochtend in sommige provincies en regio’s niet meer rijden.

Connexxion meldt dat de bussen door de storm de komende uren in de provincie Noord-Holland niet meer rijden. In de provincie Zuid-Holland en in Lelystad (Flevoland) is het busverkeer door Arriva stilgelegd. Daarnaast rijden de treinen van Arriva in Friesland en Groningen ook niet meer door de storm.

Ook in Almere rijden er geen bussen en treinen van Keolis. Volgens Keolis liggen er te veel bomen en takken op de busbanen waardoor het rijden daar te gevaarlijk is. EBS meldt dat het busverkeer in de regio tussen Amsterdam en Hoorn (Noord-Holland) is stilgelegd om onveilige situaties te voorkomen.

Sinds woensdagochtend geldt in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied code rood vanwege storm Poly. Rond 09.00 uur werd er onder meer in Amsterdam een NL-Alert verstuurd met de oproep om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP