December 2024

Concessie Zuid-Holland Noord gewonnen door Qbuzz

Buschauffeur Qbuzz. Foto: Qbuzz
Foto: buschauffeur Qbuzz Qbuzzz

De Provincie Zuid-Holland heeft de concessie Zuid-Holland Noord gegund aan Qbuzz. Vanaf december 2024 verzorgt Qbuzz er de komende dertien jaar het busvervoer. De totale omzet van de concessie bedraagt ruim 1 miljard euro. Qbuzz krijgt met deze gunning de voorkeur boven andere inschrijvers Arriva, EBS en Transdev.

Qbuzz wist de provincie te overtuigen met een compleet aanbod waarin het rijden met zero-emissie bussen centraal staat. Daarnaast wordt het aantal dienstregelingsuren uitgebreid tot het niveau van voor corona. “Dat is een toename van twintig procent ten opzichte van nu. Qbuzz biedt in de nieuwe concessie naast R-net de productformules snelBuzz, stadsBuzz en streekBuzz die ook in concessie Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem rijden”, stelt de vervoerder in een persverklaring.

Verandering

De concessie Zuid-Holland Noord biedt volgens Qbuzz volop kansen voor de groei van het openbaar vervoer. Met de gunning aan deze vervoerder krijgen inwoners en bezoekers onder andere: volledig fossielvrij busvervoer vanaf de start van de concessie; meer reismogelijkheden op alle R-net lijnen in de concessie; nieuwe en meer rechtstreekse verbindingen; betere aansluitingen tussen bussen onderling en op de treindiensten in de regio; meer comfort door meer én luxere zitplaatsen en meer bestemmingen beter bereikbaar door middel van deelfietsen.

“Ik ben blij dat we de komende dertien jaar meer bussen op de weg zetten, en dat het ook nog eens emissieloze bussen vanaf de start zijn”, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer). “Het vervoersaanbod stijgt flink ten opzichte van nu. Door in te zetten op nieuwe technieken en innovatie voor zero-emissievervoer helpt dit de provincie om de klimaatdoelen te halen. Ook verbeteren we de toegankelijkheid voor reizigers met een beperking”, vervolgt hij.

Kroon op het werk

Ook bij Qbuzz is men blij met de gunning. “Het is de bevestiging van het vertrouwen dat we samen met provincie Zuid-Holland de ontwikkeling van het openbaar vervoer een boost gaan geven. En de kroon op het werk van vele Qbuzz-collega’s. Vanuit onze huidige concessies was er grote betrokkenheid en input bij de realisatie van onze plannen voor Zuid-Holland Noord. Vol enthousiasme starten we onze voorbereidende werkzaamheden om in december 2024 de concessie over te nemen”, aldus Gerrit Spijksma, CEO van Qbuzz.

Het bedieningsgebied van de concessie Zuid-Holland Noord omvat de regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland, met daarin als grootste woonkernen de Leidse regio, Alphen aan den Rijn en Gouda. Tot december 2024 is Arriva de vervoerder in dit gebied.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer