Duurzaamheid

NS geeft reiziger inzicht in CO2-uitstoot met behulp van de Reisvergelijker

Reizigers kunnen op de website van NS de CO2-uitstoot van hun reis vergelijken. Foto: NS.

Ga je op pad met het openbaar vervoer, de auto of fiets? De Reisvergelijker van de Nederlandse Spoorwegen (NS) moet die keuze vereenvoudigen. Reizigers kunnen met dit hulpmiddel voor iedere reis per vervoersmiddel berekenen hoeveel CO2-uitstoot, reistijd en geld ermee gemoeid is en op basis daarvan een keuze maken. Ook worden parkeerkosten en verwachte files in beeld gebracht.

“We willen een reiziger meer inzicht geven in CO2-uitstoot en transparant zijn over de prijs. Afhankelijk van jouw reis is de ene keer de auto goedkoper en de andere keer de trein. Voor een retour Utrecht centrum naar Eindhoven centrum zie je bijvoorbeeld dat de trein 4,50 euro goedkoper en sneller is en veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan de auto”, zegt Ivo Steffens, directeur commercie bij NS. “Maar kijk je naar een retour van Utrecht centrum naar Lisse, dan zie je dat de CO2-uitstoot voor de trein het laagste is, maar dat de auto 4 euro goedkoper en iets sneller is.”

Klimaatwinst

De Reisvergelijker maakt gebruik van informatie van onder meer NS, Nibud en Milieu Centraal dat de CO2-emissiecijfers heeft aangeleverd. “Wat veel mensen nog niet weten is dat de CO2-winst heel groot is, als je de trein pakt in plaats van de auto”, benadrukt Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal. “De Reisvergelijker maakt deze klimaatwinst inzichtelijk. Het is een mooie tool om de bewustwording over de klimaatimpact van een reis bij reizigers te vergroten.”

“De uitstoot door het opwekken van de stroom voor de trein en het maken en verbranden van de brandstof voor de auto zijn hierin meegenomen. Bij elektrische treinen nemen we ook de uitstoot voor het produceren en plaatsen van windmolens mee in de berekening. Die windmolens zorgen voor de elektriciteit van de trein. Ook als je daar rekening mee houdt, bespaar je veel CO2 door de trein te nemen.”

Autokosten

Het Nibud heeft de kosten voor het autogebruik beschikbaar gesteld. Gabriella Bettonville, strategisch adviseur bij het Nibud: “Niemand wil te veel betalen bij een aankoop en vaak zoeken mensen uren naar wat het goedkoopste product is. Het is goed dat er nu ook voor reizen een tool is waarmee mensen een beter beeld kunnen krijgen van de prijs van de rit, zodat ze deze kosten mee kunnen laten wegen bij de keuze welk vervoersmiddel voor hen het meest geschikt is.”

Voor de kosten van de auto rekent het Nibud met gemiddelden, die gelden voor het merendeel van Nederland. Bettonville vertelt: “De prijs is gebaseerd op de variabele kosten van een benzineauto in de compacte klasse van minder dan tien jaar oud en die ongeveer 10.000 kilometer per jaar rijdt. Bij variabele kosten moet je denken aan brandstof, onderhoud en reparatie en afschrijving. We rekenen met een benzineauto omdat 80 procent van de automobilisten in Nederland rijdt met een benzineauto. Tot de compacte klasse behoren auto’s als VW Polo, Audi A1 en een Ford Fiesta.” Vaste kosten voor verzekering, vaste afschrijving en motorrijtuigenbelasting zijn niet meegenomen

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.