Cao Multimodaal

Vakbonden: personeel regionale treinen staakt donderdag en vrijdag

Treinen van NS en Keolis in op station
Treinen van Keolis rijden tijdens de stakingen niet, treinen van NS wel. Foto: ProMedia

Het treinpersoneel dat werkzaam is in het streekvervoer legt donderdag en vrijdag in verschillende regio’s het werk neer voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat meldt vakbond VVMC. FNV voegt daar de dinsdag nog aan toe. De stakingen komen bovenop de vijftien landelijke stakingsdagen die FNV en CNV eerder aankondigden, al zijn die voor een andere cao.

De stakingsoproep van de VVMC heeft betrekking op de cao die geldt voor ongeveer 1300 medewerkers. Op donderdag leggen medewerkers in de regio’s Achterhoek Rivierenland, Twente en Limburg het werk neer. Vrijdag volgt personeel dat werkzaam is op de Vechtdallijn, met standplaatsen Emmen, Mariënberg (Overijssel) of Zwolle. Op die dag doen ook mensen mee die werken op de MerwedeLingelijn in de regio Dordrecht, aldus VVMC.

FNV geeft aan dat het zwaartepunt op dinsdag en donderdag in het “oosten (Twente en Achterhoek), westen (Dordrecht) en zuiden (Limburg) van het land” ligt. Op vrijdag roept de bond net als VVMC ook op te staken op het traject tussen Emmen en Zwolle.

Vakbonden FNV en CNV roepen medewerkers in het streekvervoer eveneens op het werk neer te leggen, op dinsdag en donderdag. Die oproep geldt met name voor buschauffeurs, die vallen onder een cao voor 13.000 werknemers. Ook zij willen zo betere arbeidsvoorwaarden afdwingen. Na deze week volgen nog dertien stakingsdagen, verspreid over meerdere weken.

Bij beide cao’s willen de vakbonden dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie, wat gezien de sterke prijsstijgingen van de afgelopen maanden een forse verhoging zou worden. Werkgevers vinden dat dit te veel geld gaat kosten. De vakbonden willen ook dat de werkdruk omlaaggaat bij de streekvervoerders.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

1 reactie op “Vakbonden: personeel regionale treinen staakt donderdag en vrijdag”

Mart Mantra|01.03.23|11:23

Sorry hoor maar ik kom ook geld te kort..maar het gezeik moet stoppen en niet de dagelijkse reizigers de dupe van een CAO laten zijn….het is wel een klaar.. mijn zoon is toevallig de dupe..hij komt nu steeds 1,5 uur later boven op de reistijd thuis .. dus bijna 2,5 later thuis … Even eten en gauw slapen en om 4 uur gaat ze wekker.. ..kan hij ook staken of geld terug krijgen..ik snap dat er frustratie
is maar staken is ook wel is klaar …