49-euro ticket

Heijnen: “Onderzoek naar draagvlak en kosten van Nederlands klimaatticket”

Vivianne Heijnen staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat voor aanvang van de ministerraad. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat het draagvlak voor een Nederlands voordeelticket voor het openbaar vervoer te onderzoeken, ook wel het ‘klimaatticket’ genoemd. Dat zegt staatsecretaris Vivianne Heijnen in een commissiedebat over het openbaar vervoer op woensdag 22 februari, als reactie op vragen vanuit verschillende politieke partijen. 

Tijdens het commissiedebat is de betaalbaarheid van het openbaar vervoer in Nederland een belangrijk onderwerp. Kamerlid Habtamu de Hoop licht de plannen van de PvdA toe: “De tickets voor het openbaar vervoer worden een stuk duurder. We moeten een stap zetten om het openbaar vervoer gratis te maken voor lagere inkomens.”

D66-Kamerlid Lisa van Ginneken sluit daarop aan en vraagt aan de staatssecretaris hoe we het openbaar vervoer betaalbaar kunnen maken. Het Kamerlid kijkt daarvoor nadrukkelijk naar de buurlanden. In Duitsland is onlangs een maandticket ingevoerd waar reizigers onbeperkt regionaal openbaar vervoer kunnen gebruiken voor 49 euro per maand.

Heijnen reageert op de vragen en vertelt dat het onderwerp ook speelt bij de vervoerders. “De vervoerders pakken graag de handschoen op en zijn opzoek naar creatieve manieren om meer mensen in het ov te krijgen. We gaan nu samen onderzoeken wat het draagvlak is voor een klimaatticket. Daarnaast kijken we naar de haalbaarheid en de kosten van een voordeelticket. Als het haalbaar is, kunnen we kijken of we het tijdelijk of permanent kunnen invoeren.”

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.