OVPay

NS: meeste treinreizigers gebruiken de betaalpas nog niet

Reizigers checken nog steeds veelal in met de OV-chipkaart. Foto: NS

De meeste treinreizigers gebruiken nog geen bankpas of creditcard om in- en uit te checken, maar doen dit volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) nog steeds met een OV-chipkaart. Dinsdagochtend was het voor het eerst dat NS-reizigers met hun bankpas door de poortjes konden. Een woordvoerster van de NS zegt dat de invoering van de betaaloptie zonder problemen verliep.

Het inchecken met een bankpas is vooral bedoeld om het reizen met de trein makkelijker te maken voor mensen die dit niet zo vaak doen. Dat hier op de eerste dag nog weinig gebruik van wordt gemaakt komt waarschijnlijk omdat veel mensen die doordeweeks de trein nemen wel vaker op deze manier naar bijvoorbeeld werk of school gaan. De NS heeft nog niet meteen exacte cijfers van het gebruik van de nieuwe betaaloptie, die volgen pas later.

Vol tarief

Momenteel is het in- en uitchecken met de contactloze betaalpas alleen voor reizigers die zonder abonnement reizen. Reizigers betalen dus het volle tweede klas-tarief als zij inchecken met de betaalpas. “Niet alle abonnementen kunnen aan de betaalpas gekoppeld worden”, zegt programmamanager OV-betalen Bas van Weele. Een technisch verhaal, maar bij sommige abonnementen maak je geen betaaltransactie, zoals een studentenabonnement weekend vrij. “Abonnementen zoals dalvoordeel kunnen wel gekoppeld worden aan een betaalpas. Abonnementen zoals traject vrij of altijd vrij kunnen niet via de betaalpas en zullen alleen op de nieuwe OV-chipkaart gezet kunnen worden. De OV-betaalpas.” Wanneer de abonnement aan de betaalpas gekoppeld kunnen worden is nog niet bekend.

Ook het abonnement waarmee je momenteel een OV-fiets kan huren is een lastig verhaal. “In eerste instantie verwacht ik dat het niet lukt om een OV-fiets met de betaalpas te huren. Daar geldt hetzelfde verhaal. Bij het huren van de fiets maak je geen directe transactie. Hiervoor zul je een OV-pas nodig moeten hebben en voorlopig nog een OV-chipkaart.” Hetzelfde geldt voor het inchecken om je fiets te stallen in een bewaakte stalling.

“Het is overigens wel mogelijk om een bij een station in te checken, een broodje te kopen en vervolgens bij hetzelfde station weer uit te checken. Het systeem maakt dan wel een transactie aan, maar die is dan 0 euro. Er wordt dan niks van je rekening afgeschreven.”

Niet overal inchecken met betaalpas

Ook QBuzz zet vanaf dinsdag de bankpasjes aan voor zijn treinen in de regio Dordrecht en Arriva doet dat voor de Limburgse treinen. Bij stads- en streekvervoerders in grote delen van Nederland is betalen met een bankpas al langer mogelijk. Alleen in Friesland, delen van de provincies Flevoland, Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland en in Limburg kan dit nog niet.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP/OVPro

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.