Tijdelijk

Nieuwe fietsers- en voetgangerspont in Amsterdam

GVB exploiteert de nieuwe pont. Foto: Wikipedia/Erik Swierstra.

Een nieuwe pont brengt fietsers en voetgangers vanaf 9 januari van Zeeburgereiland naar Sporenburg en terug. De pont gaat zeven jaar lang, van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur elke 20 minuten, varen

De gemeente Amsterdam verwacht dagelijks ongeveer 1.500 gebruikers voor de nieuwe pont. In de loop van de zeven jaar dat de pond gaat varen, zal het aantal reizigers naar verwachting toenemen. De gemeente verwacht uiteindelijk dagelijks 4.000 reizigers per dag te vervoeren.

Een belangrijke reden voor de aanleg van de nieuwe pont-verbinding is de komst van Hogeschool Inholland in 2024. De hogeschool op het Zeeburgereiland biedt plaats aan 6.000 studenten. “De pont is zorgt samen met tram 26 en bus 37 een goede bereikbaarheid van het eiland”, meldt gemeente Amsterdam.

De pont gaat varen tussen Zeeburgereiland en het oostelijk havengebied. Foto: Gemeente Amsterdam.

Eerder is door de adviescommissie Oeververbindingen Rijkswateren Amsterdam onderzocht of er niet beter een brug kon komen tussen Sporenburg en de Sluisbuurt. “We adviseren om de bestaande logica van de stedelijke relatie met het water te respecteren”, valt te lezen in het onderzoek. “Een brug tussen de Sluisbuurt en Sporenburg stuit op ernstige nautische én stedenbouwkundige bezwaren. Om die reden adviseert de commissie op die plek een pontverbinding. Deze verbinding kan, na gedegen onderzoek, vrij snel worden opgestart.”

Definitieve pont

De eerste vier weken dat de pont vaart, zullen begeleiders aanwezig zijn in de spits. Zij helpen reizigers met instappen en houden brommers en scooters van de pont af.

Amsterdam gaat het gebruik van de pont nauwlettend in de gaten houden en onderzoekt daarbij voornamelijk de veiligheid. In de loop van de zeven jaar dat de pont vaart, wordt samen met betrokkenen bepaald of er een definitieve pontverbinding moet komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.