OVPay

Inchecken met een betaalpas ook mogelijk in Amsterdam

Tram GVB in Amsterdam
Tram van GVB rijdt door Amsterdam. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Landelijk rolt de OV-betalen campagne steeds verder uit. Vanaf dinsdag 29 november kunnen reizigers in Amsterdam in- en uitchecken met een betaalpas bij GVB en EBS. De Amsterdamse vervoerder is na HTM de tweede stadsvervoerder waar het mogelijk is om met een pinpas te reizen. 

De OV-sector in Nederland is al lang bezig met de uitrol van OVPay. De nieuwe manier van betalen maakt het mogelijk om via een betaalpas op rekening te rijden. Er hoeft dus geen saldo meer te staan op een OV-chipkaart, daarnaast heb je ook geen aparte vervoerskaart nodig.

Landelijke uitrol in januari

Vanaf dinsdag is het mogelijk om in 22 concessies in Nederland in te checken met de betaalpas in het openbaar vervoer. In acht concessies is het voorlopig niet mogelijk. In december volgen waarschijnlijk de grote steden Utrecht en Rotterdam. Ook Limburg staat gepland voor de laatste maand van het jaar. Een overzicht van waar OV-betalen al mogelijk is, staat op de website van OVPay.

De landelijke uitrol van het systeem waarmee reizigers kunnen inchecken met een betaalpas of telefoon zou oorspronkelijk in de zomer van 2022 over het hele land klaar zijn. Deze landelijke uitrol heeft vertraging opgelopen. Programma-directeur van Translink Bas van Weele zegt dat in januari 2023 het waarschijnlijk overal mogelijk is om in te checken met een pinpas.

Kortingsproducten

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; het bedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

In een later stadium wordt het mogelijk om kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. Lees daar hier meer over.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.