pilot

Jaar lang gratis OV voor 66-plussers in Utrecht met alleen een AOW

Busstation Utrecht Centraal. Foto: ProMedia

Inwoners van de provincie Utrecht met een laag inkomen en een leeftijd van boven de 66, komen vanaf maandag 19 september in aanmerking voor een gratis OV-abonnement. Met dit abonnement is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van de bus, tram, buurtbus en flex diensten van U-OV en Syntus Utrecht.

“Ouderen in de provincie Utrecht met een laag inkomen hebben het moeilijk”, zegt gedeputeerde Arne Schaddelee. “Er is onder deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Het openbaar vervoer kan deze groep over de streep helpen en het leven net iets aangenamer maken. De provincie Utrecht biedt deze mensen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.”

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Deze is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen.

AOW-inkomen

Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan € 17.700 per jaar, kunnen vanaf 19 september gebruik maken van dit aanbod. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de belastingdienst kan aantonen te voldoen aan deze voorwaarden en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke OV chipkaart wordt geladen. De proef met gratis OV loopt tot 9 december 2023.

Met het OV-abonnement kunnen de ouderen gratis reizen met bus, tram en buurtbus op doordeweekse dagen na 9 uur. In het weekend en op officiële feestdagen kunnen ze de hele dag gratis reizen. Met het abonnement kunnen de ouderen ook gebruik maken van de flexdiensten van beide Utrechtse vervoerders.

De provincie Utrecht trekt 1,3 miljoen euro uit voor de pilot. De vervoerders krijgen een bedrag per verstrekt abonnement. De provincie gaat meten hoeveel abonnementen er worden gebruikt en hoeveel ermee wordt gereisd. een half jaar voor het geplande einde van de proef neemt de provincie het besluit of het project door zal gaan of niet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

1 reactie op “Jaar lang gratis OV voor 66-plussers in Utrecht met alleen een AOW”

Frans Gommers|20.09.22|10:43

Op zich een sympathieke maatregel. En nu maar hopen dat de doelgroep de weg kan vinden naar de Belastingdienst voor het aanvragen van een inkomstenverklaring en het lukt om een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen……