regionale staking

NS-personeel gaat opnieuw staken, vrijdag eerste dag van driedaagse staking

Verlaten Station Baarn. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Sander van Vliet

Vakbonden FNV, CNV en VVMC hebben nieuwe stakingen onder NS-personeel aangekondigd. Vrijdag is de eerste stakingsdag van een voorlopige nieuwe reeks stakingen. De regio’s Noordwest en West zijn daarbij als eerste aan de beurt. Op dinsdag 13 september wordt er gestaakt in de regio’s Oost, Zuid en Noord en op donderdag 15 september rijden er geen treinen in de regio Midden.

De toon lijkt serieus gezet, want vakbond FNV heeft aangekondigd dat er “landelijke stakingen” zullen volgen als er na de drie aangekondigde regionale stakingen nog steeds geen progressie is geboekt bij de onlangs stukgelopen cao-onderhandelingen.

Cao-eisen

De vakbonden willen in de cao afspreken dat de koopkracht van de NS-medewerkers gelijk blijft door de lonen laten mee te stijgen met de inflatie. Daarbovenop verwachten ze een koopkrachtverbetering als waardering voor de inzet en het harde werk.

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen eerder vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Wel heeft het bedrijf eerder laten weten open te staan voor onderhandelingen met de bonden. Maandagavond kon een woordvoerster hieraan niet veel toevoegen. “De NS betreurt nieuwe stakingen. Maar we hopen nog steeds dat het niet zo ver komt. De deur staat nog open en we willen graag met de collega’s aan tafel.” De NS stelt dat de stakingen een duidelijk signaal zijn en dat de oproep van de vakbonden serieus wordt genomen. “Wij zijn aan zet. Het is in het belang van onze collega’s om tot een goede cao te komen. Wij zullen daar initiatief toe nemen.”

De cao-onderhandelaars van CNV Vakmensen en FNV zeggen nog geen uitnodiging te hebben ontvangen voor een gesprek. “Maar die moet morgen komen, anders is het echt te laat”, aldus Jerry Piqué van CNV. Mocht er eventueel een aanbod komen vanuit de NS dan zijn de stakingen niet per definitie van de baan. “Dat is afhankelijk van het aanbod dat er eventueel komt.” Ook FNV wil eerst de uitnodiging afwachten. “Daarna bepalen we met de cao-commissie of die inhoudelijk genoeg is en of het überhaupt een gesprek waard is. We doen het niet alleen voor de koffie”, aldus Henri Janssen van FNV.

Minder treinen

Er rijden sinds vandaag al minder treinen van NS vanwege aanhoudend personeelstekort. Partnersite SpoorPro berichtte onlangs dat vanaf volgend jaar het aantal treinen tot wel 20 procent kan afnemen. Dat wil zeggen dat 1 op de 5 treinen binnenkort wellicht niet meer zal rijden in Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.