240.000 gebruikers

Deelauto als alternatief voor OV? Gebruik stijgt 50% door NS-stakingen

MyWheels deelauto Nissan Leaf. Foto: Flickr

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders pakken normaal gesproken dagelijks de trein. Reizigers zijn door de NS-stakingen opzoek gegaan naar alternatieven, en wat blijkt? Het gebruik van deelauto’s is met 50 procent toegenomen in de periode van de estafettestakingen van de NS. 

De huidige beperkingen in het treinverkeer als gevolg van de stakingen doen denken aan begin 2022. Toen lag het openbaar vervoer bijna volledig plat door extreme weersomstandigheden. Net als nu wat toen duidelijk te zien dat reizigers een alternatief zochten voor het OV. De deelmobiliteit nam toen een vlucht en doet dat nu weer.

Gigantische stijging deelauto’s

Die toename in het gebruik van deelauto blijkt ook uit de cijfers van MyWheels en Amber, twee leiders in de Nederlandse deelautomarkt. MyWheels zag vorige week al een stijging van ruim 20% in het aantal ritten ten opzichte van een week eerder. Afgelopen vrijdag, op het moment dat er gestaakt werd in Zuid-Holland, was het aantal gereden kilometers met auto’s van MyWheels met 48% gestegen. Ook het aantal boekingen steeg gigantisch. Op maandag 29 augustus, ten tijde van de stakingen in Noord-Holland, steeg dit aantal met 50%.

Ook zakelijke deelautoaanbieder Amber, dat onlangs gefuseerd is met MyWheels, overlegt cijfers die duidelijk aantonen dat deelautomobiliteit door de stakingen is gestegen. Vorige week is er 26% meer kilometer afgelegd in de ritten met voertuigen van Amber dan de week ervoor. Opvallend is dat met name het aantal zakelijke kilometers steeg, maar liefst 62%.

“Wanneer de treinen, om welke reden dan ook, niet of minder rijden zien we dat de vraag naar deelauto’s direct toeneemt”, zegt Karina Tiekstra, CEO van MyWheels. “Dit zagen we aan het begin van het jaar, toen de treinen niet konden rijden vanwege de barre weersomstandigheden, en dit zien we nu weer. We hebben onze gebruikers vorige week dan ook geïnformeerd over de stakingen en hoe ze het beste een deelauto konden gebruiken voor hun reis. We hebben daarnaast voorgesorteerd op veel nieuwe aanmeldingen. Zo proberen we Nederland tijdens de stakingen zo mobiel mogelijk te houden.”

240.000 gebruikers

MyWheels is de marktleider in Nederland als het aankomt op het gebied van particuliere deelmobiliteit. De organisatie kent ruim 240.000 gebruikers en heeft verspreid door Nederland 2.500 auto’s beschikbaar.

Het doel van MyWheels is om mensen de inspireren over te stappen naar deelmobiliteit. Het bedrijf is er van overtuigd dat Nederland maar één miljoen auto’s nodig heeft om het land mobiel te houden, in tegenstelling tot de bijna negen miljoen auto’s die nu rondrijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.