personeelstekort geen excuus

Opnieuw stakingen in streekvervoer door cao-acties FNV

Bussen Qbuzz Groningen. Foto: OV Bureau GD
Bussen Qbuzz Groningen. Foto: OV Bureau GD

Buschauffeurs in het streekvervoer leggen komende zaterdag in Groningen, Almere en Waalwijk hun werk neer. De staking gaat maandag verder in Bunnik, Mijdrecht, Montfoort, Amersfoort, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrecht. Ze voeren daarmee actie tegen de cao-voorstellen van hun werkgevers.

“De streekvervoerbedrijven willen alleen maar goedkopen en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is. Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao”, zegt Lutz Kressin bestuurder bij FNV Streekvervoer.

In februari braken de werkgevers de cao-onderhandelingen plots af door onaangekondigd met een eindbod te komen. “Daar moesten de medewerkers het mee doen. Het was een karig bod en is dus door onze leden weggestemd”, vertelt Kressin. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. De werkgevers wilde daar niet over praten en daarom wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een betere cao.

Landelijk actiedag

De leden van FNV hebben aangegeven door te gaan met de acties tot er een betere cao ligt. Kressin: “In de zomer zal er even niet gestaakt worden, maar na de vakantie zullen de acties worden opgevoerd. Een landelijke actiedag is in voorbereiding.”

FNV roept ook de politiek op om in actie te komen. “Het water staat de chauffeurs aan de lippen. Dat is een boodschap die ook de politieke partijen in de provincies en bij het Rijk ter harte mogen nemen. Zij hebben een verantwoordelijkheid voor goed openbaar vervoer, waarbij alle medewerkers goed en eerlijk werk hebben Het personeelstekort is geen excuus, omdat het voor een deel kunstmatig is en met simpele maatregelen op de lossen valt”, zegt Kressin.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.