Treinsimulator

Treinsimulator NS als oplossing voor dringend personeelstekort

Treinsimulator Utrecht Centraal. Foto: NS
Treinsimulator Utrecht Centraal. Foto: NS

Altijd al achter het deurtje van de machinist willen kijken? Dat kan nu: de NS zet een treinsimulatie in om nieuwe machinisten en conducteuren te werven en daarmee het acute personeelstekort op te lossen. In de simulator kunnen geïnteresseerden ervaren hoe het is om met 100 kilometer per uur over een lokaal traject te razen.

De treinsimulator heeft dezelfde bediening als die van de nieuwste intercity waarmee de NS rijdt en bootst de werkzaamheden “zo realistisch mogelijk” na, schrijft de NS. Zo kan de gebruiker in een hevige regenbui terecht komen of kunnen er vertraagde treinen op het spoor staan. Allemaal zaken die in het echt ook voorkomen. De simulator laat ook zien hoe deuren geopend kunnen worden en hoe de noodrem werkt.

NS personeelstekort

De NS gebruikt de simulator normaal gesproken om machinisten op te leiden. Vanwege het personeelstekort bij de spoorwegen zet de NS de simulator nu in om mensen te werven.

De NS heeft niet alleen een acuut tekort aan machinisten en conducteurs, maar ook heeft het bedrijf te weinig IT’ers, monteurs, medewerkers voor veiligheid en service en bij de winkels op de stations tekort. Dit jaar zijn 220 mensen begonnen aan een opleiding tot machinist of hoofdconducteur, maar er staan nog 500 plekken open.

De treinsimulator start op Utrecht Centraal (3 juni) en staat straks ook op stations Arnhem (11 juni), Alkmaar (18 juni), Deventer (24 juni), Rotterdam Centraal (2 en 3 juli) en Eindhoven Centraal (8 juli). De simulator is steeds tussen 10.00 uur en 16.00 uur te bezoeken.

Werken in de spoorsector

Heb je zelf interesse om te werken binnen de spoorsector? Op woensdag 22 juni van 17:00 – 19:00 wordt er tijdens het RailTech Event in de Jaarbeurs in Utrecht een speciaal programma georganiseerd waar werkzoekenden en (bijna) afgestudeerden kennis kunnen maken met de spoorsector op een laagdrempelige en informele manier. Je ontmoet actieve medewerkers in de spoorsector, maakt kennis met de kansen die er voor jou liggen en krijgt een helder beeld van de gehele keten in de sector.

Deelname is geheel gratis en kan door je hier aan te melden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.