NS gaat dienstregeling weer versoberen vanwege corona

Interieur ICNG (foto: NS)
Beeldbank NS

NS gaat weer tijdelijk met minder treinen rijden in de avond, nacht en spits. Het aantal reizigers is sinds de aangescherpte coronamaatregelen zodanig gedaald, dat op sommige momenten met nagenoeg lege treinen wordt gereden. De versoberde dienstregeling gaat maandag 20 december in.

Op zes trajecten worden extra forensentreinen geschrapt en op twee trajecten gaat de nachttrein eruit. Daarnaast zal de gebruikelijke avonddienstregeling “op korte termijn” twee uur eerder van start gaan. Dat betekent dat op elf trajecten vanaf 18:30 uur met vier in plaats van zes treinen wordt gereden. Waar nu vier treinen rijden, worden dat er twee. Verder blijft NS de volledige dienstregeling, inclusief het reguliere nachtnet rijden.

Het gaat onder meer om de trajecten tussen Den Helder en Alkmaar, Amsterdam en Enkhuizen en tussen Rotterdam en Gouda-Goverwelle. Nachttreinen worden geschrapt tussen Zwolle-Groningen en Utrecht-Eindhoven-Rotterdam betreft het nachttreinen.

15 reizigers per 100 zitplaatsen

Sinds de aanscherpte coronamaatregelen van het kabinet zijn de reizigersaantallen in de avond gedaald. Voor de avondlockdown zaten nog 55 procent van het pre-corona aantal reizigers tijdens de avonduren in de trein. Dat is inmiddels gedaald tot 40 procent. Ook in de spits is sinds de aanscherpte maatregelen een daling te zien, namelijk van 60 naar 50 procent.

In de te schrappen treinen zitten op dit moment gemiddeld nog geen 15 reizigers per 100 zitplaatsen. Als voorbeeld noemt NS de intercity van Den Haag naar Utrecht van vorige week woensdag. Daar zaten om 20:30 uur slechts 19 reizigers, terwijl er plek voor 300 was. “En op diezelfde dag vervoerden we in de sprinter van Gouda naar Rotterdam om 16:55 uur met 200 zitplaatsen maar 30 reizigers.”

Rover is ontevreden

Reizigersvereniging Rover is niet blij met de aankondiging en spreekt zorgen uit dat de hele OV-sector hierdoor structureel reizigers verliest. “De verslechterde dienstregeling komt op een moment dat goede dienstverlenging juist zo belangrijk is voor het behoud van de OV-reizigers.” Directeur Freek Bos noemt de maatregel dan ook ‘penny wise, pound foolish’. De vereniging vraagt ook om duidelijkheid over de datum waarop NS de avonddienstregeling gaat vervroegen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.