Buschauffeur die tegen bestelbus trapte mag niet worden ontslagen

Rechtbank (bron: iStock)
Rechtbank. Foto: iStock

Een buschauffeur die vorig jaar tijdens zijn dienst schopte tegen de deur van een bestelbus die de weg blokkeerde, mag niet om die reden worden ontslagen. Het gerechtshof nam in hoger beroep mee dat het ging om het eerste incident in de elf jaar tijd dat hij werkzaam is als buschauffeur.

In de zaak draaide het om een gebeurtenis die zich in december 2020 afspeelde. Een bestelbus van een supermarkt blokkeerde de weg en de chauffeuse daarvan weigerde om de spiegel in te klappen, zodat de lijnbus erlangs kon. In plaats daarvan laadde ze een nieuwe lading boodschappen uit. Daarop besloot de buschauffeur om zelf de spiegel in te klappen, waarbij hij dus ook tegen de deur trapte.

De vervoerder was van mening dat dit reden was om de arbeidsovereenkomst te ontbinden en stapte daarom naar de kantonrechter. Die wees dit verzoek echter af, waarop dus zonder succes hoger beroep werd ingesteld.

Begrijpelijke reactie

Dat neemt niet weg dat de buschauffeur zich volgens het hof “volstrekt onjuist en onprofessioneel” heeft gedragen. “Duidelijk is dat dit nooit had mogen gebeuren”, staat in de uitspraak over de trap tegen de deur. Maar bij het besluit om over te gaan tot ontslag, is ten onrechte niet genoeg gekeken naar de houding en het gedrag van de chauffeuse van de bestelbus. Daar was volgens de raadsheer namelijk ook het een en ander op aan te merken.

Dat de buschauffeur claxonneerde, de supermarktmedewerkster onvriendelijk aansprak en tegen een omstander zei ‘dat ze er schijt aan heeft’ dat ze de weg blokkeerde, “was niet professioneel maar gelet op de situatie alleszins begrijpelijk”. Ze had namelijk “lak aan het feit dat de bus moest wachten en dat er een ontstopping ontstond”, oordeelde het hof.

Eerste incident in elf jaar

Na het incident deed de chauffeuse van de bestelbus de deur open en ging ze voor de bus staan, zodat deze niet weg kon. Daarop besloot de buschauffeur over de groenstrook te rijden om alsnog zijn weg te kunnen vervolgen. Gezien de opstopping die was ontstaan, was het volgens het hof niet nodig om te wachten om een schadeformulier in te vullen. Het was immers duidelijk om welke lijnbus het ging. Door voor de bus te blijven lopen, nam de supermarktmedewerkster volgens de raadsheer op de koop toe dat zij al dan niet zachtjes is geraakt.

In de uitspraak benadrukt het hof dat het gedrag van de buschauffeur niet goed te praten is en dat ook niet valt. Het is dan ook “heel zacht uitgedrukt” dat hij zich niet als goed medewerker gedroeg. “Maar al deze omstandigheden, maken meer inzichtelijk en begrijpelijk waarom hij zich zo heeft gedragen.” Die heftige reactie riep bij de vervoerder de vraag op wat er zal gebeuren bij een veel ernstiger situatie, maar daar staat volgens het hof tegenover dat dit het eerste incident is in de ruim elf jaar dat hij de bus bestuurt. Al met al was het gedrag dan ook niet zodanig verwijtbaar dat dit reden is voor ontslag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.