MRDH akkoord met afschaling HTM, RET en EBS; bijdrage van 6 miljoen

Bus en metro RET bij Zuidplein (bron: Rick Keus)
Beeldbank RET, vrij te gebruiken

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) komt vervoerders RET, HTM en EBS in 2021 tegemoet met in totaal ruim 6 miljoen euro. De financiële bijdrage is bedoeld om de impact van de coronacrisis te verminderen. Om volgend jaar weer zwarte cijfers te kunnen schrijven, nemen de drie vervoerders ook zelf maatregelen. Het OV-aanbod in de regio wordt met 6 procent teruggebracht.

Zonder ingrijpen zouden RET, HTM en EBS gezamenlijk afstevenen op een tekort van ruim 32 miljoen euro in 2021. De drie vervoerders dragen zelf niet alleen bij door de dienstregeling aan te passen, maar ook door interne besparingen. Het aantal reizigers in de regio Rotterdam Den Haag ligt door de coronamaatregelen momenteel circa 55 procent lager vergeleken met vorig jaar.

Frequentieverlagingen

De aanpassingen in de dienstregeling, die op 3 januari 2021 start, moeten ervoor zorgen dat het aanbod weer in lijn wordt gebracht met de reizigersvraag. Het gaat vooral om frequentieverlagingen van trams, bussen en metro’s, zodat zoveel mogelijk lijnen in stand blijven. Bij RET en HTM zijn enkele maatregelen al van kracht, omdat de vervoerders door hoger ziekteverzuim kampen met personele tekorten.

Het pakket aan maatregelen is van tijdelijke aard en wordt aangepast als het aantal reizigers weer toeneemt. “De noodzaak om te investeren in het OV is blijvend. De opgaven waar de regio voor staat, waaronder de verwachte bevolkingsgroei, zorgen dat kwalitatief goed OV belangrijk is en blijft”, aldus de MRDH.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.