Minder bussen Connexxion in Noord-Holland, geen geschrapte lijnen

Elektrische bus BYD Connexxion in Heiloo
Foto Inge

De bussen van Connexxion gaan volgend jaar minder vaak rijden in Noord-Holland, maar er worden geen reguliere lijnen geschrapt zodat de hele regio bereikbaar blijft. In alle vijf concessies waar Connexxion het busvervoer verzorgt in de provincie, worden frequenties verlaagd om te voorkomen er steeds meer lege bussen rondrijden. Het gaat om 5 tot 10 procent minder ritten.

De dienstregelingen zijn, afhankelijk van de concessiehouder, aangepast in overleg met de provincie Noord-Holland en Vervoerregio Amsterdam. In Amstelland-Meerlanden en Zaanstreek gaat Connexxion met bijna 10 procent minder ritten rijden dan in de huidige situatie. Bepaalde spitslijnen vervallen en andere bussen gaan voornamelijk minder vaak de weg op tijdens de spits. De frequentie blijft volgens vervoerder desondanks ‘op een zeer goed niveau’.

Spits- en nachtlijnen

In de concessies Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Gooi en Vechtstreek ligt het aantal ritten volgend jaar gemiddeld ongeveer 5 procent lager. “Hierbij is rekening gehouden met de gevolgen van de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld door op stukken waar nu veel minder mensen reizen, de bus minder vaak te laten rijden. Ook rijden sommige spitslijnen en nachtlijnen niet meer”, aldus de provincie Noord-Holland. Als het aantal reizigers weer toeneemt, kan het aantal lijnen weer worden uitgebreid.

In tegenstelling tot voorgaande jaren verschilt het per vervoerder wanneer de nieuwe dienstregeling ingaat. De nieuwe dienstregelingen van Connexxion gaan op 3 januari 2021 in en zijn vanaf eind november te vinden op de website van de vervoerder.

Andere vervoerders

Alle vervoerders en decentrale overheden buigen zich momenteel over maatregelen vanwege de teruggelopen reizigersaantallen en financiële gevolgen van de coronacrisis. Vooralsnog beperken die zich vooral tot lagere frequenties en gestrekte lijnen aangekondigd. Eerder werd onder meer bekend dat Arriva het busaanbod in Friesland met 3 procent verschraalt; in Groningen en Drenthe gaat Qbuzz met 5 procent minder ritten rijden. Ook EBS heeft voor de concessie Waterland inmiddels een afgeslankte dienstregeling gepresenteerd.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.