NS verwacht binnen paar weken nieuw abonnement voor forenzen

Koploper, Intercitytrein NS
Foto: NS

NS verwacht op korte termijn het nieuwe abonnement te introduceren dat aantrekkelijk is voor forenzen die vaker thuiswerken. Een aangepast abonnement voor woon-werkverkeer heeft hoge urgentie voor de spoorvervoerder, maar het duurt nog ‘een paar weken’ voor het zover is. Het gaat om een kortetermijnoplossing, aldus de spoorvervoerder. 

Vanwege het veranderde reisgedrag door de coronacrisis werkt NS aan een update van alle abonnementen. Het huidige aanbod is niet altijd meer interessant, nu reizigers verwachten vaker thuis te werken en de spits te mijden.  Het zal een aantal maanden duren voor het volledige abonnementsaanbod tegen het licht is gehouden. Vermoedelijk is er eind 2020 of begin 2021 meer duidelijkheid.

Om de behoeften in kaart te brengen, voert NS onder meer gesprekken met reizigers en grote werkgevers. In de coronacrisis is de werkelijkheid snel achterhaald en dat vraagt om een andere manier van werken. “Je zal veel flexibeler moeten zijn om abonnementen aan te passen als de omstandigheden weer veranderen.”

Jongerendagkaart

Jongeren hoeven niet langer te wachten op een aantrekkelijk aanbod. NS introduceert op 1 september een nieuwe jongerendagkaart. Reizigers tussen de 12 en 18 jaar kunnen hiermee voor 7,50 euro een dag lang van de trein gebruikmaken in daluren. Daarvoor hebben zij geen OV-chipkaart nodig, want ze krijgen een barcode in de NS-app. NS had de nadrukkelijke wens dat het jongerenaanbod bij alle treinvervoerders geldig zou zijn, maar andere vervoerders zagen daarvoor geen aanleiding.

Door treinreizen nu aantrekkelijk te maken voor jongeren, is de verwachting dat zij in de toekomst vaker via het spoor zullen reizen. “We willen de trein een logische keuze maken voor een nieuwe generatie reizigers”, zegt Tjalling Smit, lid van de raad van bestuur van NS. “Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren tot en met 18 vallen daar tussenin.”

Aanvankelijk wilde NS de jongerendagkaart deze zomer al introduceren, maar dat werd uitgesteld door de coronacrisis. De vervoerder kondigde in februari een weekendabonnement aan waarmee jongeren voor 15 euro per maand het hele weekend vrij kunnen reizen. De introductie hiervan is uitgesteld tot het volledige abonnementsaanbod is heroverwogen.

Terugkeer forens cruciaal

Het aantal treinreizigers krabbelt inmiddels weer langzaam op. Vooral het aantal sociaal-recreatieve reizigers in het weekend trekt volgens NS behoorlijk aan, maar forenzen en studenten maken nog maar beperkt gebruik van de trein. De terugkeer van de forens is cruciaal voor het herstel van het aantal reizigers, stelde de vervoerder bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers.

Door de coronacrisis liet NS de voorwaarden los voor particuliere abonnementhouders, zodat zij hun abonnement konden pauzeren. 60 procent van de forenzen maakte hier gebruik van. Met zakelijke klanten werden afspraken gemaakt om de vaste kosten te beperken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.