OV-sector zal boerkaverbod niet naleven

Tram RET Oldebarneveldstraat (foto: R. Keus)
Foto: R. Keus

De negen vervoerders zullen passagiers met gezichtsbedekkende kleding niet gaan weigeren of uit voertuigen zetten. Eigenlijk is het vanaf 1 augustus 2019 niet langer toegestaan om op bepaalde locaties kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt, waaronder in het OV. Maar buschauffeurs, trambestuurders en treinconducteurs kunnen hierop helemaal niet handhaven, zo laat Pedro Peters weten, voorzitter van branchevereniging OVNL. 

In de volksmond wordt deze nieuwe wet vaak ‘het boerkaverbod’ genoemd, maar het gaat niet alleen hierom. Bijvoorbeeld ook een bivakmuts of een integraalhelm zal niet langer toegestaan zijn, net als kleding die alleen de ogen toont. Maar Peters stelt dat het alleen aan de politie is om werkelijk te handhaven hierop, niet aan de OV-medewerkers. De medewerker kan de passagier weliswaar vragen om het voertuig te verlaten, maar bij weigering moet de politie worden ingeschakeld.

De-escalatie

Inmiddels heeft de brancheorganisatie een instructie opgesteld voor de vervoerders, zo meldt het NRC. Daarin is in ieder geval opgenomen dat de-escalatie prioriteit heeft. De vervoerders willen stennis tussen medewerkers en passagiers voorkomen. Daar komt nog eens bij dat het OV stipt moet rijden. “Het vervoer moet door: we gaan geen trams of metro’s stilzetten voor een boerka of integraalhelm.”

Weliswaar is de wet nu aangenomen, maar volgens Peters zijn er in het openbaar vervoer tot nog toe geen problemen geweest met mensen die gezichtsbedekkende kleding hebben gedragen. “Vanuit het openbaar vervoer hebben wij nooit gevraagd om deze wet of de behoefte gehad dat het dragen van deze kleding verboden wordt”, aldus de voorzitter.

Wat er wel zal worden gedaan in het OV is het registreren van passagiers die hun gezicht bedekken. Op basis van die cijfers wordt gekeken waar de concentraties zitten en of er dus overlast ontstaat. Als dat het geval is, wordt op een later moment samen met de politie gehandhaaft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “OV-sector zal boerkaverbod niet naleven”

kees boer|01.10.19|20:14

Wat een flauwe kul;als wij in het buitenland zijn dan moeten we toch ook aan de plaatselijke regels houden en aanpassen ?

Pat Rick|01.08.19|14:55

Deze mensen zijn echt niet geholpen door het niet naleven het boerkaverbod. Het helpt hun integratie niet, maar sterkt hen in hun gedachte dat Nederland de rechten van vrouwen en LHBTs graag zal compromiteren om hen tevreden te houden