Stadsvervoer staakt 66 minuten lang voor beter pensioen

Staken voor pensioensleeftijd. FOTO CNV

In de ochtendspits van maandag 18 maart staken bestuurders van metro’s, trams en stadsbussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag 66 minuten lang. De actie maakt onderdeel uit van een grote landelijke actie van CNV, FNV, VHS, VVMC en VCP voor goed pensioen. Ook in andere sectoren wordt het werk neergelegd.

De actie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag duurt van 06.00 uur tot 07.06 uur. Alles wat eventueel vóór 06.00 uur zou uitrijden vervalt ook. Bussen, trams en metro’s vallen uit, maar de treinen rijden gewoon. Het gaat namelijk specifiek om een staking in het stadsvervoer. Na 07.06 uur wordt de dienstregeling weer opgestart. De verwachting is dat na de ochtendspits alle lijnen weer normaal rijden. Onder meer de Vakbond Onafhankelijk RET personeel heeft zich aangesloten bij de staking, net als de ABGP.

Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer, in een reactie: “Mensen die normaal vroeg vertrekken, zijn op maandag 18 maart later op hun werk. Maar we doen dit om te voorkomen dat we straks allemaal aanzienlijk langer moeten doorwerken. Dit gaat iedereen aan en we hopen dan ook op begrip van het publiek en de reizigers.”

Zware beroepen

66 minuten is een symbolisch getal. De vakbonden willen het kabinet ertoe bewegen om de AOW-leeftijd te bevriezen op 66 jaar. Daarnaast vragen ze een indexatie van het pensioen voor elke leeftijd. Met andere woorden: de pensioenen moeten meebewegen met de stijging van de prijzen voor bijvoorbeeld boodschappen. Dit moet gelden voor alle werkenden: zowel voor mensen die nu met pensioen zijn als voor mensen die nu pensioen opbouwen voor later. De laatste eis betreft een eerlijk pensioen voor iedereen in het werkveld, dus ook voor flexwerkers en ZZP’ers.

66 jaar is meer dan genoeg, aldus Vermeulen. ‘En voor zware beroepen, zoals werken in het openbaar vervoer, is het bovendien belangrijk dat de boete voor eerder stoppen met werken wordt opgeheven. De meeste mensen die nu werken, dreigen minimaal tot hun 68e door te moeten gaan. Dat hakt er veel te hard in.’

Dat er een staking in het OV aan komt, was al bekend. Begin februari kondigden verschillende vakbonden in de OV-sector ‘de strijd’ aan met het kabinet en werkgevers. Eind vorig jaar waren de onderhandelingen vastgelopen.

Lees ook:

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.