Akkoord bereikt over cao Multimodaal Vervoer

Arriva-trein, Apeldoorn, regio Achterhoek Rivierenland

Voor circa 1000 medewerkers van vervoerders Keolis en Arriva is een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. De werkgevers en de vakbonden zijn het eens geworden over de cao Multimodaal Vervoer. De cao Multimodaal Vervoer geldt voor werknemers, die als treinmachinist, steward en buschauffeur worden ingezet.

Een heikel punt in de cao Multimodaal was het verschil in loon tussen medewerkers van NS en de regionale spoorvervoerders. De vakbonden vinden het belangrijk dat er niet geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden. Nu zijn er afspraken gemaakt waardoor de werknemers bij de regionale spoorvervoerders meer gaan verdienen.

Afspraken

Die inkomensstijging wordt veroorzaakt door een loonsverhoging van 2 procent per 1 januari en nog eens 1 procent per 1 april dit jaar. Verder krijgen machinisten in 2018 een toeslag van 3 euro per treindienst en die toeslag loopt in 2018 en 2019 elk jaar op met 3 euro. Bij twintig diensten per maand betekent dat een extra inkomensstijging van 180 euro. Ook zijn er ontziemaatregelen afgesproken voor werknemers vanaf 55 jaar. Die maatregelen gelden ook voor technisch personeel.

Deze cao geldt van 1 januari tot en met 31 december 2018. “Een goed resultaat na héél lang onderhandelen en serieuze actiedreiging”, meent  Pieter Beuzenberg, bestuurder FNV Streekvervoer. “Zeker weten dat dit heeft geholpen om tot dit resultaat te komen. Ik ga dit nu aan onze leden voorleggen. Zij beslissen uiteindelijk of ze hiermee akkoord zijn.”

Voor de cao Openbaar Vervoer is nog geen akkoord bereikt. Die cao geldt voor buschauffeurs in het streekvervoer en daarvoor wordt zaterdag opnieuw gestaakt.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.