Terugvragen van geld op OV-chipkaart wordt goedkoper

Inchecken, OV-chippaal, OV-chipkaart

Reizigers die het geld op hun OV-chipkaart willen terugvragen, hoeven daar per 1 januari 2016 nog maar 1 euro voor te betalen. Nu kost het reizigers die gebruikmaken van een anonieme OV-chipkaart 2,50 euro om het geld terug te krijgen. Dit heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer laten weten. 

De vervoerders in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) hebben gezamenlijk besloten om dit bedrag te verlagen. Deze maand begonnen reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond een actie tegen de hoge kostenposten van de OV-chipkaart.

OV-chipkaart

Rover vindt de daling van de kosten nog niet voldoende. “Het hoort nul cent te zijn, want het geld is van de reiziger”, zegt woordvoerder Chris Vonk. “Dus eigenlijk maakt het niets uit of deze dienst 2,50 kost of 1 euro.” Uit onderzoek van Rover bleek dat de Nederlandse OV-chipkaart de duurste in Europa was. Daarom startten de Consumentenbond en Rover samen een petitie, waarop de Consumentenbond 77.731 steunbetuigingen kreeg.

Het doel van de petitie was om de drie hoge kostenposten van de OV-chipkaart te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Behalve het gratis teruggeven van geld op de kaart, willen Rover en de Consumentenbond ook dat verlopen of defecte OV-chipkaarten gratis worden vervangen. Nu moeten reizigers 7,50 euro betalen als de kaart niet meer geldig is en het vervangen van een verloren of defecte kaart kost 11 euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Terugvragen van geld op OV-chipkaart wordt goedkoper”

David-Joris Nijenhuis|24.12.15|22:12

€ 1,00 is nog te duur. Het moet gratis zijn, anders een mogelijkheid om het tegoed op een andere kaart over te zetten. 2-3 klikken met de muis, kaarten voor de lezer en klaar is Clara! De OV-bedrijven wilden zo graag de kaart, zonder dat de reiziger er specifiek om gevraagd heeft. Dan moeten zij ook maar voor de kosten opdraaien, punt uit!

Aart Roest|18.12.15|15:11

Denk bij in teruggavetraject ook aan de procedure. Het is niets te veel gevraagd om op ieder station aan elke NS-medewerker de bevoegdheid te geven alle restanten (ook die bij niet-NSposten werden geladen) op de OV-C uit te betalen, uiteraard gratis. Automatisering is meer dan anonieme back-office. Laten wedaar gebruik van gaan maken. Op meer terreinen….