NS investeert 5 miljoen in start-ups voor mobiliteit en verkeer

NS, trein

De NS gaat de komende jaren een bedrag van 5 miljoen investeren in startende ondernemers die slimme oplossingen bedenken voor de mobiliteit in Nederland. Daarvoor heeft de spoorwegmaatschappij het NS Innovatiefonds opgericht. Beginnende bedrijven of ondernemers met een goed idee kunnen een bedrag tussen de 50.000 en 500.000 euro krijgen.

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor dit geldbedrag, moeten hun ondernemingsplan op 18 februari presenteren tijdens het Smart Mobility Pitch Event. “Deelnemers aan het Smart Mobility Pitch Event kunnen van het fonds gebruik maken als ze daarmee nieuwe slimme oplossingen voor onze reizigers van de grond krijgen”, zo zegt Roger van Boxtel, de CEO van NS.

Kansrijke start-ups

Van Boxtel zegt het fonds in leven te hebben geroepen om te kunnen investeren in kansrijke beginnende ondernemers en het Smart Mobility Pitch Event wordt gebruikt om de start-ups te scouten die in staat zijn om het verschil te maken. Van Boxtel: “Wij geloven in de kracht van startende ondernemers om reizen aangenamer te maken.”

NS werkt in dit project samen met de ANWB, Yes!Delft! en UtrechtInc. Startende ondernemers moeten daarom hun business plan op 18 februari voorleggen aan Van Boxtel en Frits van Bruggen, de hoofddirecteur van de ANWB. De startende ondernemers moeten een slimme oplossing hebben voor de mobiliteit in Nederland. Dit kan een oplossing zijn voor problemen van dagelijkse forenzen of incidentele treinreizigers, maar ook voor problemen op de stations of netwerkontwikkelingen.

Slimme oplossingen

De ontwikkeling van slimme oplossingen in de mobiliteitsector is nodig omdat de sector in hoog tempo aan het veranderen is door de komst van de deeleconomie, technologie en een on-demand mobiliteit. De oplossingen hiervoor zijn vaak technologisch. Startende ondernemers die willen deelnemen aan het evenement worden dan ook gestimuleerd te denken aan mogelijkheden met big data, internet of things, beacons, sensoring en virtual reality.

“De toekomst van de mobiliteit vraagt om slimme oplossingen. Startups met vernieuwende ideeën kunnen daar geweldig aan bijdragen”, aldus Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB. Ondernemers kunnen zich inschrijven tot 28 januari 2016 via de site www.yesdelft.nl/smpe.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.