Tweede Kamer negatief over EU-plannen liberalisering spoor

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft een motie van het Kamerlid Duco Hoogland (PvdA) aangenomen waarmee een negatief oordeel wordt uitgesproken over de EU-plannen voor de verregaande liberalisering van het reizigersvervoer. Om meerdere vervoerders op het spoor te kunnen toelaten, wil de Europese Commissie het Nederlandse spoornetwerk in drie of vier stukken opknippen.

 De Commissie stelt dit voor in het Vierde Spoorpakket.

Een meerderheid van de Kamer is van mening dat de verantwoordelijkheid voor het organiseren van het binnenlands personenvervoer per spoor een zaak van nationale overheden moet blijven. De Kamer oordeelt daarmee negatief over de zogenoemde subsidiariteit van de voorstellen van de Europese Unie (EU) en stuurt hierover een brief aan de Europese Commissie.

Contract NS

De Kamer is bezorgd dat meer marktwerking op het spoor negatieve gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het vervoer en vindt het onwenselijk dat het EU-spoorpakket ertoe zou leiden dat het contract met de NS tussentijds moet worden opengebroken.

De lidstaten moeten volgens de Commissie het binnenlands personenvervoer per spoor openstellen voor commerciële vervoerders en contracten openbaar aanbesteden. Dit zou volgens de Commissie leiden tot een efficiënter en eerlijker spoorsysteem in Europa.

Gele kaart

Indien een derde van de nationale parlementen voor de deadline van 3 april 2013 een brief met een negatief oordeel aan de Europese Commissie stuurt, krijgt de Europese Commissie een zogenaamde ‘gele kaart’. De Commissie moet haar voorstellen dan heroverwegen.

Lees ook:

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.