NS betaalt 45 miljoen euro voor aandelen HTM

Tram, HTMDe NS en de gemeente Den Haag hebben een akkoord gesloten over de overname van 49 procent van de aandelen van stadsvervoerder HTM. De NS betaalt 45 miljoen euro voor de aandelen. De Haagse gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren.Om de samenwerking vorm te geven wordt HTM Personenvervoer opgericht, waarin NS een belang van 49 procent neemt en de gemeente 51 procent van de aandelen behoudt. De railinfrastructuur van HTM blijft voor honderd procent eigendom van de gemeente Den Haag.

Overname

De Tweede Kamer was vorige week zeer kritisch over de overname. “We hebben als regering afgesproken dat er meer marktwerking in het openbaar vervoer moet komen. We moeten ons daarom afvragen of het goed is dat een staatsbedrijf de regionale of lokale vervoersmarkt betreedt”, aldus VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

HTM Personenvervoer gaat alles op alles zetten om de railconcessie 2017-2026 voor Haaglanden binnen te halen. Deze concessie wordt in 2016 ofwel aanbesteed ofwel onderhands gegund via inbesteding.

Investeringen

De aandeelhouders gaan de komende jaren in totaal ruim 75 miljoen euro investeren in het openbaar vervoer in de stad. Zo zullen de tramlijnen 17 en 11 worden doorgetrokken naar de Strandweg en het Norfolkterrein. Daarmee wordt de bereikbaarheid van de kustlijn van Scheveningen verbeterd.

HTM Personenvervoer komt met verschillende gecombineerde ov-kaarten afgestemd op verschillende type reizigers. In 2014 komt er gratis wifi op de stations, in trams en op grote haltes. Ook wordt er extra geld geïnvesteerd om station Holland Spoor, het busplatform op Den Haag Centraal en Laan van Nieuw Oost-Indië veiliger en aantrekkelijker te maken.

Samenwerking

Engelhardt Robbe, Financieel directeur NS: “Deze samenwerking tussen een lokale en landelijke vervoersexpert is uniek. NS en HTM zijn complementair en bieden de reiziger daardoor comfortabel openbaar vervoer van deur tot deur.”

“HTM zet met trots haar handtekening onder de overeenkomst”, zegt algemeen directeur van de HTM Dirk le Clercq. “HTM blijft een Haags bedrijf en in publieke handen. Een sterke stadsvervoerder, die goed kan inspelen op de wensen en behoeften van de moderne reiziger.”

Lees ook:
Tweede Kamer kritisch over deelname NS in HTM
Haags college start onderhandelingen met NS over HTM
NS mikt op beslissende stem in Haags stadsvervoer

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.