Connexxion: ‘Wij helpen geen illegalen oppakken’

Vervoersmaatschappij Connexxion is erg geschrokken van alle negatieve media-aandacht omtrent illegale werknemers die met behulp van het busbedrijf zouden zijn opgepakt. “Het is een groot misverstand dat wij de politie hebben geholpen om illegalen op grond van hun huidskleur op te sporen”, zegt woordvoerster Daniëlle Meijne van Connexxion. ‘Wij hebben alleen regels toegepast die op zwartrijders betrekking hebben. Dat nu een verkeerde beeldvorming is ontstaan vinden we echt heel erg.”

Connexxion kreeg de afgelopen week een storm van kritiek te verwerken toen de Volkskrant met het verhaal kwam dat de busmaatschappij zou helpen om illegalen op te sporen. Het zou gaan om een dertigtal Afrikaanse vrouwen dat in 2010 regelmatig in Amsterdam de bus pakte en in Bloemendaal en Heemstede weer uitstapte om daar kennelijk aan de slag te gaan als illegale werkters. Connexxion zou de politie over deze vrouwen hebben getipt, werd geschreven.

Zwartrijders

“Pertinent onjuist”, zegt woordvoerster Meijne. “Het is de taak helemaal niet van Connexxion om illegalen op te sporen. Feit is dat we op deze lijn veel zwartijders hebben gehad. Als een zwartrijder geen kaartje kan betalen en zich ook niet kan legitimeren, moeten wij deze persoon overdragen aan politie. Dat hebben we ook gedaan.”

Beeldvorming

“Omdat het hier om illegalen ging heeft de vreemdelingenpolitie ons gevraagd om bij de halte te mogen staan om deze mensen op te vangen. Daarin hebben we toegestemd. En daardoor is er een geheel verkeerde beeldvorming ontstaan alsof wij mensen zouden aangeven en op huidskleur zouden afgaan. Dat vinden we echt heel erg. We hebben alleen de wet gevolgd. ”

Handig

Connexxion geeft toe dat het wellicht niet handig is geweest om de veemdelingenpolitie bij de bewuste halte toe te laten. “Daar zouden we nu wel twee keer over nadenken. Omstanders hebben dat beeld helemaal verkeerd ingeschat met nu een flinke imagoschade als gevolg. Maar wij hebben gewoon gehoor gegeven aan de vraag van de politie. We hopen dat de mensen dat begrijpen.”

Raad van State

Overigens heeft de Raad van State de procedure die geleid heeft tot de aanhouding van enkele illegale vrouwen onrechtmatig genoemd. En daarmee het politieoptreden gediskwalificeerd. Vier van de vrouwen hebben met succes bezwaar aangetekend. Voor twaalf van hen komt de uitspraak te laat. Zij zijn al eerder het land uitgezet.

Fred Kramer

 

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.