Rotterdamse wethouder grijpt in op ‘racecircuit’ Maasboulevard
Bewoners worden er gek van: auto’s die met luid geraas over de Rotterdamse Maasboulevard racen. De politie deelde daar onlangs bij een gerichte verkeersactie veertien processen-verbaal uit voor snelheidsovertredingen en nam vier auto’s en acht rijbewijzen in beslag. Wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer neemt daarom een aantal maatregelen, waaronder het plaatsen van geluidsdisplays.
Dat laat de wethouder weten in een brief aan de commissie Mobiliteit, nadat Leefbaar Rotterdam aandacht had gevraagd voor het ‘racecircuit’ op de Maasboulevard. “Ook ik ben geschrokken van de verhalen van bewoners over hoe erg de overlast is van met name hard optrekkende auto’s en motoren”, schrijft Lansink-Bastemeijer.
Biggenruggen
Om de overlast terug te dringen zijn er al een aantal maatregelen getroffen. Zo is er geknipt op de Rijnwaterstraat zodat er geen rondjes meer gereden kunnen worden, staan er bloembakken en ‘biggenruggen’ om hard rijden op parkeerterrein Plantagelaan tegen te gaan en is er sprake van stop- en parkeerverbod bij het Shellstation, zodat handhavers kunnen optreden tegen stilstaande voertuigen. De wethouder constateert echter dat de overlast zich voornamelijk verplaatst.
Geluidsmeters
De wethouder wil er dan ook een schepje bovenop doen. Zo laat hij binnenkort geluidsmeters en geluidsinformatiedisplays op de Maasboulevard plaatsen. De juristen van de gemeente onderzoeken of de inzet van een geluidsflitser in de toekomst een optie is. “Handhaving is op dit moment alleen mogelijk wanneer handhavers zelf ter plaatse overlast vaststellen en een proces-verbaal opmaken”, legt de wethouder uit.
De gemeente wilde ook een normale flitspaal inzetten op de Maasboulevard, maar die aanvraag heeft het Openbaar Ministerie (OM) afgekeurd op grond van plaatsingcriteria. “Ik zal met het OM in gesprek gaan of we de Rotterdamse flitspalen mogen herordenen”, belooft de wethouder. Verder gaat het gemeentelijke ontwerpatelier onderzoeken of de Maasboulevard heringericht kan worden om overlast tegen te gaan.
Geluidsoverlast
Sinds deze zomer mogen Rotterdamse boa’s ook handhaven op geluidsoverlast. Naast een directe bekeuring van 300 euro krijgen overtreders een gemeentelijke last onder dwangsom van 500 euro, die zij moeten betalen als zij weer de fout in gaan. De hoogte van de last onder dwangsom kan een aantal keer verhoogd worden tot een maximum van 3000 euro. Er zijn inmiddels negen van zulke lasten onder dwangsom uitgedeeld.