'ondraaglijke hoeveelheid' verkeersdoden

Duitse verkeersalliantie is klaar met plankgas op Autobahn en eist maximumsnelheid

Foto: Autobahn
De Duitse Autobahn in Noordrijn-Westfalen. Foto: Shutterstock, Lutsenko_Oleksandr.

Er moet een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur gaan gelden op de Duitse snelwegen, vinden een tal van Duitse milieu- en verkeersveiligheidsorganisaties en de politievakbond van Noordrijn-Westfalen. Dat kan “tonnen CO2 besparen” en mensenlevens redden. “Buurlanden scherpen de regelgeving aan maar Duitsland blijft het enige geïndustrialiseerde land zonder algemeen geldende maximumsnelheid.”

“De regering blijft onvermurwbaar vasthouden aan haar weerstand tegen een algemene snelheidslimiet – ook al zullen de klimaatdoelstellingen voor 2030 naar verwachting niet worden gehaald en is het hoge aantal verkeersdoden in Duitsland onlangs zelfs weer toegenomen”, zeggen de partijen. Volgens Kerstin Haarmann, voorzitter van milieuorganisatie de Deutscher Naturschutzring, zijn er de afgelopen twintig jaar maar liefst 75.000 mensen overleden op de Duitse snelweg. “Dit komt overeen met de capaciteit van de Allianz Arena in München. Een ondraaglijke hoeveelheid.”

Naast een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de snelwegen, willen de partijen ook een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de steden en 80 kilometer per uur op provinciale wegen. De organisaties wijzen op successen van andere landen op dit vlak: “Door de invoering van een snelheidslimiet van 30 km/uur in meer dan 200 Franse steden is het aantal ongevallen bijvoorbeeld met 70 procent gedaald.”

Elektrische auto’s

Michael Mertens, die voorzitter is van de politievakbond van Noordrijn-Westfalen, wijst erop dat de opkomst van elektrische auto’s een maximumsnelheid op de snelweg nodig maakt. “Als je meer elektrisch verkeer op de snelwegen wilt zonder extra veiligheidsrisico’s, moet je ervoor zorgen dat de verkeersstroom meer geharmoniseerd is. Dit kan alleen via een snelheidslimiet”, zo betoogt Mertens. “Elektrische voertuigen kunnen niet sneller rijden dan 130 km/u zonder een dramatische vermindering van de actieradius. Hierdoor verandert de verkeersstroom op de snelwegen en vormen individuele, aanzienlijk snellere voertuigen een steeds groter risico op ongevallen.”

De Duitse Autobahn staat erom bekend dat men er op veel plekken zo hard kan rijden als men veilig lijkt. Op sommige plekken is er wel een maximumsnelheid, elders is er slechts een advies om niet harder dan 130 kilometer per uur te rijden. Er wordt al jaren gelobbyd om toch een maximumsnelheid op de wegen in te voeren, maar tot nu toe is dat nog nooit gelukt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink